:

:

TV Most

clock

April 10, 2020   19:38

0

346

Region: U BiH 882, u Crnoj Gori 257 zaraženih, Zaev negativan na korona virus

Prema poslednjim podacima u Bosni i Hercegovini je do sada registrovano 882 slučaja korona virusa, od kojih je u Republici Srpskoj 381.

Hercegovačko-neretvanski kanton je od jutros u karantinu, a tokom noći je u tom kantonu registrovano sedam novih slučajeva zaraze.

Pozitivni su iz Mostara I Čitluka, po tri, i jedan iz Čapljine, preneo je sarajevski portal Klix.

Hercegovačko-neretvanski kanton trenutno je najpogođeniji pandemijom od svih delova Federacije BiH.

U tom kantonu su do sada zabeležena 172 pozitivna slučaja, skoro 20 posto od svih zaraženih u BiH.

Po gradovima, najviše zaraženih je u Banjaluci - 235, Čitluku - 71, Mostaru - 48 Tuzli - 45, Širokom Bregu - 35, Laktašima - 34, Sarajevu - 30…

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći je testirano ukupno 66 uzoraka na korona virus i svi testirani uzorci su negativni.

Kako je rečeno sarajevskom portalu Klix, reč je o uzorcima iz Sarajeva, Bihaća i Cazina.

U FBiH 27 novoobolelih od korona virusa

U Federaciji BiH potvrđeno je novih 27 slučajeva korona virusa u odnosu na prethodni dan, saopštio je danas član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravlja Goran Čerkez.

Prema njegovim rečima, isti broj osoba se do sada oporavilo od ove bolesti.

U poslednja 24 časa u FBiH je testirano 538 uzoraka.

Čerkez kaže da je do sada ukupno testiran 4.991 uzorak od kojih je potvrđeno 502 slučaja zaraze.

"Na bolničkom lečenju u FBiH je 75 pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru", naveo je Čerkez, prenela je Srna.

Upozorio je da je situacija u FBiH zabrinjavajuća zbog popuštanja poštovanja izrečenih mera za sprečavanje širenja virusa korona.

"Ozbiljno razmišljamo i dali smo preporuku da se zabrani ili redukuje kretanje tokom vikenda, jer je ovo neodrživo", rekao je Čerkez.

U Crnoj Gori još dva nova slučaja zaraze, ukupno 257

U Crnoj Gori su tokom popodneva potvrđena dva nova slučaja zaraze korona virusom, što je ukupno 257, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

On je na redovnoj konferenciji Nacionalnog kriznog tima rekao da su oba novoobolela slučaja iz Podgorice.

"Od četiri pacijenta na intenzivnoj nezi, tri su na najnižem modu ventilacije, i brzo će biti skinuti sa respiratora. Šest pacijenata je hospitalizovano u Nikšiću i svi su stabilno, nijedan nijedan na respiratoru. Dva su otpuštena iz barske bolnice, a deset ih je još na lečenju", rekao je šef medicinskog kriznog štaba Ranko Lazović.

Mugoša i Lazović se nadaju da nije došlo do lokalne transmisije u podgoričkom naselju Vrela ribnička.

Oni su rekli da se svakodnevno testira desetine stanovnika i nijedan nije bio pozitivan, i ako bude potrebno, istakli su, intervenisaće se sa novim merama.

Od danas vikend karantin u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji danas u 16 časova počinje 61-časovni produžen vikend karantin koji će trajati do ponedeljka u pet sati i odnosi na sve u građane u zemlji.

U skladu sa odlukom Vlade Makedonije u cilju sprečavanja širenja korona virusa policijski čas tokom radne nedelje traje od 16 do 5 sati. Od zabrane su izuzeti policija, pripadnici vojske, zdravstveni radnici, a isto važi i za prodavnice i restorane koji dostavljaju proizvode, kao i za apoteke koje rade neprekidno.

Produženi vikend karantin ne važi ni za Carinsku upravu, zemljoradnike i poljoprivrednike u seoskim sredinama koji gaje kulture koje ne omogućavaju odlaganje, kao i proizvođači mleka i mlečnih proizvoda, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

U Severnoj Makedoniji za poslednja 24 sata zabeleženo je novih 46 slučajeva, tako da su sada obolele ukupno 663 osobe. Izlečeno je 37, a preminulo je 30 pacijenata.

Zoran Zaev negativan na korona virus

Lider Socijjaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), bivši makedonski premijer Zoran Zaev negativan je na korona virus, pokazali su rezultati testa, izjavio je danas makedonski ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

Zaev i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickosti testirani su pošto je potvrđeno da je novinar koji ih je intervjuisao pre nedelju dana, pozitivan na korona virus, prenosi MIA.

"Preporučuje se jednonedeljna izolacija za lidera oba stranke imajući u vidu njihov kontakt sa zaraženom osobom pre nedelju dana. Svi koji su imali kontakt sa njima nisu u riziku i ne treba da budu testirani", rekao je Filipče na konferenciji za novinare.

Ranije danas je objavljeno da je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickosti takođe negativan na Covid-19.

Još dve žrtve korona virusa u Sloveniji, ukupno 45

U Sloveniji su od korona virusa preminule još dve osobe, čime je ukupan broj žrtava proastao na 45, saopštila je danas vlada.

Kako se navodi, broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji porastao je za 36 na 1.160, prenosi STA. U saopštenuj se dodaje da je hospitalizovano 106 osoba, od kojih je 36 na intenzivnoj nezi. Iz bolnica je pušteno devet pacijenata, čime je broj onih koji su se oporavili porastao na 137.

U Sloveniji je od početka epidemije sprovedeno 33.000 testova.

U Hrvatskoj 88 novozaraženih, ukupno 1.495

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 88 novoobolelih od korona virusa i sada ih je ukupno 1.495.

Hospitalizovane su 343 osobe, 34 pacijenata su na respiratoru, a preminula je ukupno 21 osoba, rečeno je danas na redovnoj konferenciji za novinare.

Među zaraženima je 52 posto žžena, a prosečna starost obolelih je 49,5.

U Hrvatskoj je do sada testirano 14.612, a samo u poslednja 24 sata 932.

"Zbilja ulazimo u kritično razdoblje kada moramo vrlo pažljivo promišljati naše potrebe. Moramo se ponašati u skladu s epidemiološkim preporukama bez obzira na Uskrs", poručio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, Krunoslav Capak.

Rekao je i da među štićenima staračkih domova ima puno pozitivnih, kao i 11 zaposlenih.

Izvor: Танјуг

regionkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva