Region: U Hrvatskoj 212 novih slučajeva, u Sloveniji 184, u BiH 233 novoobolelih

:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2020   13:10

0

31

Region: U Hrvatskoj 212 novih slučajeva, u Sloveniji 184, u BiH 233 novoobolelih

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) uvelo je obavezu nošenja zaštitnih maski za decu stariju od pet godina, kako bi se smanjilo širenje korona virusa među decom i đacima.

NKT je zadužilo Ministarstvo prosvete da do ponedeljka utvrdi sve relevantne parametre i informiše javnost o svim aspektima početka školske godine, imajući u vidu epidemiološku situaciju.

Nadležni inspekcijski organi, pre svega Sanitarno-zdravstvena inspekcija, zaduženi su da do početka školske godine izvrše nadzor ispunjenosti uslova za redovno pogađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mera, prenosi RTCG.

"Inspekcijski organi, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, još jednom su pozvani da dosledno i u kontinuitetu nadziru sprovođenje važećih epidemioloških mera i da o rezultatima kontrola redovno izveštavaju javnost", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Od ponedeljka nove mere po opštinama

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da od ponedeljka počne primena novih restriktivnih epidemioloških mera zavisno od epidemiološke situacije u svakoj od lokalnih samouprava.

Prema trenutnim epidemiološkim podacima, najoštrije mere od ponedeljka počinju da se primenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici, prenosi portal RTCG.

Prema metodologiji IJZ, osnova za donošenje odluka o restriktivnim merama zasnivaće se na praćenju stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije (KI).

Ova stopa i njeno kretanje, koja u epidemiologiji predstavlja meru rizika oboljevanja, dobija se podelom broja novih slučajeva infekcije korona virusom brojem stanovnika lokalne samouprave i izražava na 100.000 stanovnika, saopšteno je iz NKT.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-dnevna stopa manja od 400 biće nastavljeno striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mera.

U opštinama gde je između 400 i 799, to su trenutno Budva, Podgorica, Pljevlja uvodi se ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata, ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dve osobe, obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sede za stolovima i okrenuta su leđima jedni drugima.

U lokalnim samoupravama gde je stopa između 800 i 1.199, trenutno Rožaje, uz važeće mere biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, okupljanje u objektima stanovanja osoba na koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

U opštinama gde je stopa veća od 1.200, trenutno Nikšić, Berane i Andrijevica, uz važeće mere biće zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od 22 do 05 sati, uz definisane izuzetke, biće zabranjen rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, kao i posete po kućama.

Stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu i to jednom sedmično, subotom pre podne.

Primena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počeće trećeg dana od utvrđene stope KI, odnosno ponedeljkom u ponoć.

Odluka o eventualnom ublažavanju mera donosi se po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrednosti stopa, dok se analiza pooštravanja mera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.

Hrvatska: 212 novih slučajeva korona virusa, preminule tri osobe

U Poslednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno 212 novih slučajeva zaraze korona virusom, a broj aktivnih slučajeva trenutno je 1.333.

Od njih je 271 pacijent na bolničkom lečenju, a od toga je na respiratoru 25 pacijenata, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Još tri osobe su preminule.

U Hrvatskoj je od početka epidemije zabeleženo ukupno 16.007 slučajeva korona virusa, a 269 osoba je preminulo, prenosi portal index .

Ukupno se oporavilo 14.405 osoba, od toga 102 u poslednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9.257 osoba. Do danas su testirane ukupno 289.024 osobe, od toga 4.575 u poslednja 24 sata.

Slovenija: Još 184 slučaja korona virusa, umrla još 1 osoba

U Sloveniji su potvrđena još 184 slučaja korona virusa, što je drugi najveći dnevni porast broja novozaraženih, a udeo pozitivno testiranih prvi put je veći od 6 odsto.

Naime, 184 slučaja korona virusa potvrđena su od 2.775 testiranih uzoraka, što znači da je 6,6 odsto testiranih bilo pozitivno.

Prethodnog dana, kada su potvrđena 192 slučaja zaraze, bilo je mnogo više testiranih, a pozitivnih je bilo 5,3 odsto, prenosi agencija STA.

Hospitalizovane su 72 osobe obolele od korona virusa, dok ih je juče bilo 60.

Broj pacijenata na intenzivnoj nezi veći je za jedan u odnosu na prethodni dan i sada ih je 16.

U protekla 24 sata zabeležen je jedan smrtni slučaj od korona virusa, a od početka epidemije umrlo je ukupno 146 ljudi.

U BiH 233 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Bosni i Hercegovini su u poslednja 24 sata potvrđena 233 nova slučaja korona virusa.

U Federaciji BiH testirano je 1.310 uzoraka, od kojih je 174 pozitivno na korona virus.

Do sada je testirano ukupno 153.249 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 17.380 osoba, prenosi portal klix.

U Federaciji BiH izlečena su 13.323 pacijenta, a u protekla 24 sata oporavilo se 126 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.560 slučajeva COVID-19.

Zavodu za javno zdravlje Federacije BiH u protekla 24 sata prijavljeno je šest novih smrtnih ishoda, a od početka epidemije ukupan broj preminulih je 497.

U Republici Srpskoj su u poslednja 24 sata testirana 534 laboratorijska uzorka, a korona virus je potvrđen kod 59 osoba.

Institutu za javno zdravlje Republike Srpske prijavljen je još jedan smrtni slučaj pacijenta obolelog od korona virusa.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva