:

:

TV Most

clock

Maj 04, 2020   12:33

0

142

Region: U Sloveniji drugi dan bez novih slučajeva korona virusa, u Crnoj Gori jedan novi slučaj zaraze

Slovenija je drugi dan bez novih slučajeva korona virusa, pošto nijedna od 616 osoba koje su u nedelju testirane nije pozitivna.

U Sloveniji je od početka epidemije inficirano 1.439 osoba, prenosi agencija STA.

Još jedan pacijent umro je od Covid-19, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva 97.

Do sada je u Sloveniji testirano 56.116 osoba, a subota je bila prvi dan bez novih slučajeva infekcije.

Prvi slučaj COVID-19 u Sloveniji je potvrđen 4. marta.

U Crnoj Gori jedan novi slučaj zaraze, ukupno 323

Prema današnjem preseku epidemiološke situacije u Crnoj Gori potvrđen je jedan novi slučaj zaraze korona virusom.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je testirano 164 uzorka.

Radi se o slučaju iz Bijelog Polja kod kojeg ne postoje podaci o jasnom izvoru inficiranja i koji se trenutno epidemiološki istražuje.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije u Crnoj Gori je 323.

Broj oporavljenih trenutno iznosi 249.

FBiH: Prvi put više opravljenih nego aktivnih slučajeva

U Federaciji Bosne i Hercegovine u poslednja 24 sata nije zabeležen ni jedan novi slučaj korona virusa, a broj osoba koje su se oporavile je povećan, saopštio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar.

Pehar je konferenciji za novinare rekao da je to prvi put da u FBiH ima više oporavljenih nego aktivnih slučajeva.

"U FBiH je testirano 344 uzorka s tim da nijedan od njih nije bio pozitivan na COVOD-19. Sa današnjim danom broj oporavljenih osoba je 461, dok je aktivno obolelih 444", rekao je Pehar, preneo je sarajevski portal Klix.

U svim državama regiona povratak normalnom životu, uz oprez

Poboljšanje epidemiološke situacije u zemljama regiona donelo je novo popuštanje mera za sprečavanje širenja korona virusa i povratak u normalu, ali epidemiolozi i dalje upozoravaju na obavezno poštovanje propisanih mera samozaštite.

U Crnoj Gori danas je registrovan jedan novi slučaj oboljevanja i sada ih je ukupno 323, a broj oporavljenih 249, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Od danas u toj državi stupaju na snagu nove, blaže mere za sprečavanje širenja zaraze, pa će početi da rade zanatske radnje i uslužne delatnosti, javni prevoz…

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović najavio je mogućnost da 18. maja budu otvoreni svi ugostiteljski objekti, koji će raditi u specifičnim uslovima.

U zatvorenom javnom prostoru u Crnoj Gori je propisano obavezno nošenje maske, ili marame preko nosa i usta, mera je koju je saopštio IJZ.

Broj zaraženih u BiH je prešao 1.900, oporavljenih je 825, dok je umrlo 78 pacijenata.

U Hrvatskoj je nakon jučerašnjeg preseka potvrđeno ukupno 2.096 osoba zaraženih korona virusom od početka epidemije. Oporavljeno je 1.489 osoba, a ukupno je testirano 38.084 uzoraka.

Hrvatska je danas ušla u drugu fazu popuštana mera za sprečavanje širenja korona virusa. Ona predviđa reaktiviranje zdravstvenog sistema i početak rada delatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizerskih I kozmetičkih salona.

Prema poslednjim dostupnim informacijama broj zaraženih novim koronavirusom u Sloveniji porastao je na 1.439.

Broj preminulih od virusa Covid-19 je 94 osobe, a ukupno je do sada testirano 55.020 ljudi.

Od danas će biti pokrenute mnoge aktivnosti, otvaraju se ugostiteljski objekti , otvaraju se i prodavnice manje od 400 metara kvadratnih, sa radom počinju frizerski saloni, fotografi, fotokopirnice, časovničari, draguljari, krojači, obućari…

U crkvama i džamijama će početi bogosluženja.

Uprkos povoljnoj epidemiološkoj slici, slovenački epidemiolozi ističu da je epidemija daleko od kraja i da će život biti nastavljen nastaviti u senci Covid-19.

I u Severnoj Makedoniji raste broj pacijenata koji se oporavljaju od Covid-19.

Registrovan broj obolelih je 1.511, a izlečeno je 945 ljudi. Od početka izbijanja pandemije u zemlji je do sada umrlo 84 osoba.

Testirano je 17.246 osoba.

U Albaniji takođe raste broj oporavljenih osoba od korona virusa i trenutno ih je, prema saopštenju Ministarstva zdravlja 67 odsto.

Od 197 testova obavljenih u poslednja 24 sata zabeleženo je šest pozitivnih slučajeva.

Od početka epidemije, 795 građana bilo je pozitivno na korona virus, a ukupno se oporavila 531 osoba.

I Albanija počinje sa ublažavanjem mera, a u naredne tri sedmice biće postepeno ukidana vanredna situacija, najavio je premijer Edi Rama.

Od 11. maja, vlada će dozvoliti da se ponovo otvore frizerski saloni, brijačnice, zubarske ordinacije i tržni centri, pokrenuće se međugradski saobraćaj, a od 18. maja počeće da rade i barovi i restorani na otvorenom…

I dalje će biti zabranjena okupljanja za više od pet osoba.

Izvor: Танјуг

koronavirusregion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva