:

:

TV Most

Foto: N1/printscreen

clock

Decembar 03, 2021   15:27

0

121

Rejnders: Vladavna prava kljucna kako za EU, tako i za Zapadni Balkan

Poslednjeg dana trodnevnog ministarskog foruma EU - Zapadni Balkan, održanog na Brdu kod Kranja, naglašen je ključni značaj vladavine prava za sprovođenje reformi, obezbeđivanje dobrog upravljanja i poštovanja ljudskih prava kako u EU, tako i u zemljama koje su na putu ka članstvu.

”Pozdravljam opredeljenost zapadnobalkanski partnera daljem jačanju vladavine prava, posebno u oblašti nezavisnosti, kvaliteta i efikasnosti pravosuđa. Ove reforme se u procesu pristupanja moraju dokazati kroz opipljive i održive rezultate na terenu,što je posebno važno u trenutku kada se među nekim zemlljma članica postavlja pitanje o kapcitetu EU za daljim proširenjem”, poručio je evropski komasar za pravdu, Didije Rejnders.

On je posebno naglasio značaj spremnosti koje su partneri sa Zapadnog Balkna pokazali kada je reč o saradnji sa novouspostavljenim Evropskim javnim tužilaštvom, koje je od juna do danas pokrenulo više od 350 instraga o mogućoj zloupotrebi EU budžeta u visi od 4,5 milijardi evra.

U zajedničkoj izjavi usvojenoj na kraju foruma, naglašeno je učešće Zapadnog Balkana u EU Strategiji za obuku u pravosuđu 2021-2024, koja predstavlja sredstvo za obezbeđvanje efikasne primene vrednosti i principa EU i podstiče poverenje među pravosudnim stručjacima u prekograničnim oblastima.

Iz EK naglašavaju da će partnerima sa Zapadnog Balkna obezbedisti svu potrebnu podršku u oblasti reformi pravosuđa i dodaju da je neophodno izgraditi i nacionalne kapacitete za obuku sudija.

Na ministraskom forumu u Sloveniji, EU i Zapadni Balkan ponovo su potvrdili važnost digitalizacije kako bi se olakšao pristup pravosuđu, poboljšala njegova ukupna efikasnost i osigurala otpornost pravosudnih sistema.

Ministri su razgovarali o naporima i izazovima digitalne transformacije, a partneri sa Zapadnog Balkana su se obavezali na kontinuiranu modernizaciju svojih pravosudnih sistema.

Pored pitanja vladavine prava, na trodnevnom ministarskom forumu EU - Zapadni Balkan razgovaralo se i o pitanjima iz oblasti unutrašnjih poslova, kao što su migracije, upravljanje granicama, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Izvor: Танјуг

EUZapadni BalkanDidije Rejndersvladavina prava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva