:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2019   11:53

0

52

"Reket" drma vladu i stranku Zaeva, Zapad traži "razrešenje slučaja"

Afera "Reket" duboko potresa vladu i stranku premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, sve i da nije direktno upleten u skandal, piše danas Dojče vele. Međunarodna zajednica zahteva od vlasti Severne Makedonije da razreše slučaj "Reket" kako bi pokazali u praksi da u toj zemlji postoji vladavina prava i da funkcioniše pravna država, prenosi MIA.

U tom kontekstu, DW navodi da su nekoliko ministra i poslanika članovi ili tesno sarađuju sa nevladinom organizacijom "Međunarodni savez", koja pripada jednom od aktera skandala, Bojanu Jovanovskom, poznatijem kao "Boki 13".

Ta nevladina organizacija je, kako se navodi, u više navrata korišćena kao paravan za isplate milionskih suma na ime "autorskih honorara" i "sponzorstva".

Kada je 2015, godine tadašnji lider Socijaldemokratske opozicije, a današnji premijer, počeo sa objavljivanjem prisluškivanih razgovora tada vodećih državnih funkcionera iz nacionalističke VMRO-DPMNE, audio fajlovi su ubrzo dobili naziv "bombe", podseća DW i konstatuje da su četiri godine kasnije, "bombe" opet sredstva za rušenje političkog protivnika.

Posle hapšenja Jovanovskog, kao i biznismena Zorana Milevskog, koji su osumnjičeni da su reketirali skopskog biznismena Jordana Kamčeva i od njega tražili pet miliona evra u zamenu za olakšanje postupka koji je protiv njega vodilo Specijalno javno tužilaštvo, tj. Katica Janeva, tužioci su tražili moguće veze sa političkim vrhom u zemlji, sa Specijalnim tužilaštvom, navodi DW.

Činilo se da istraga jenjava, ali je prošle nedelje skandal dobio nove razmere pošto je italijanska "Verita" objavila video snimak trenutka kada je Kamčev predavao prvu ratu od milion evra osumnjičenim reketarima.

Paraleleno s videom, danima su objavljivani i audio snimci razgovara između Kamčeva, Jovanovskog i, u više navrata, specijalne tužiteljke Katice Janeve.

Pitanje je, dodaje DW, kako su ti snimci našli put do Italije i pali u ruke male milanske novine, poznate po svojim vezama s bivšim premijerom Silviom Berluskonijem i aktuelnim ministrom unutrašnjih poslova i liderom populističke Lige Mateom Salvinijem.

Prema pisanju makedonskih medija, skopski biznismen Jordan Kamčev nije bio jedina "žrtva" Jovanovskog. I drugi makedonski biznismeni su dali izjave Tužilaštvu da su bili ucenjivani.

"Zato se i mnogi u Makedoniji pitaju: kako je moguće da jedan šoumen ucenjuje biznismene bez političkog zaleđa?", piše DW.

Konačno, ostaje upitan i tajming cele afere, dodaje DW.

Severna Makedonija se nada da će u oktobru konačno dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Do kraja godine, ili najkasnije do početka sledeće, zemlja će postati 30. članica NATO.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je pre dva dana rekao da afera "još ne ugrožava evropsku perspektivu" zemlje.

"Ali, ne smemo preko ovakvih slučajeva, inertnošću i nepostupanjem da im damo povod da blokiraju naš put ka EU", dodao je Pendarovski.

Ambasadori: S .Makedonija da razreši "Reket"

Ambasadori SAD i Velike Britanije u Skoplju Kejt Berns i Rejčel Galovej komentarišući slučaj "Reket" poručili su da zvanično Skoplje treba da pokaže svoja zalaganja i pridržavanje ka principu vladavine prava.

"Kao što smo rekli i prethodno, ovo su ozbiljne optužbe za koje je potreban ozbiljan odgovor, koji će biti temeljan, transparentan i pravovremen. Sada je vreme da Severna Makedonija pokaže svoja zalaganja za pridržavanje principa vladavine prava", napisala je Berns na tviteru.

Za Galovej jačanje principa vladavine prava je od vitalnog značaja za tu zemlju.

"Učvršćivanje vladavine prava je od vitalnog značaja za Severnu Makedoniju i mogućnost da nezavisne institucije pokažu posvećenost ka pravdi za sve građane", objavila je na Tviteru britanska ambasadorka u Skoplju.

Odlazeći evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han takođe je na Tviteru poručio da borba protiv korupcije na visokom nivou mora da se nastavi.

"U Severnoj Makedoniji borba protiv korupcije na visokom nivou mora da se nastavi bez prekida. Kada je reč o najnovijim otkrićima važno je da se utvrdi pravna odgovornost za sva krivična dela, uključujući i one koje su proizašle iz nelegalnih prisluškivanja", ističe Han.

Danijel Server sa Univerziteta "Džon Hopkins", komentarišući istragu u slučaju "Reket" i moguće povezanosti šefice Specijalnog tužilaštva u Skoplju Katice Janeve, izjavio je da je potrebna sudska odluka, naglašavajući pritom da postoji mogućnost da se ovaj slučaj ne završi brzo.

"Smatram da je u ovom trenutku najbitnije da vlada pokaže da je posvećena obimnoj i fer sudskoj istrazi i procesuiranju onih koji su počinili kriminal", rekao je on za MIA.

Sličan komentar je dao i direktor za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu u Vašingtonu Pol Mekarti koji je ukazao da treba da se omogući da istraga nastavi dalje kako bi se videlo tačno šta je istina, a šta nije.

"U ovom trenutku imamo samo ove snimke i to je zabrinjavajuće. Sjedinjene Države, posebno Međunarodni republikanski institut, vode računa o institucionalnoj transparentnosti i snažnom pravosudnom sistemu. Istraga treba da se završi", izjavio je Mekarti za Glas Amerike.

Izvor: Танјуг

Severna Makedonija"Reket"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva