:

:

TV Most

SAD

clock

Oktobar 19, 2020   20:11

0

61

Rekordan broj Amerikanaca odlučio se za ranije glasanje, poslednja debata može biti ključna

Dve nedelje uoči predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama broj zaražanih od koronavirusa povećan je za 10 odsto u 38 saveznih država, a dvojica kandidata međusobno razmenjuju oštre kritike ne samo o pandemiji nego i o načinima na koji bi zemlja bila vođena ako jedan od njih dvojice pobedi. Istovremeno broj onih koji su ranije glasali dostiže rekordan nivo.

Na predizbornom skupu u Karson Sitiju u Nevadi predsednik Tramp je poručio da republikanci moraju da zbiju redove kako bi pobedili i nastavili, kako je rekao, sa fantastičnim rezultatima koje je ostvario u poslednje četiri godine.

"Ako glasate za Bajdena on će predati vaše poslove Kini, predaće vašu budućnost virusu. Zatvoriće nas. Slušaće naučnike. Da sam ja u potpunosti slušao naučnike, sada bismo imali zemlju koja je u masivnoj depresiji, a ovako izgledamo kao 'svemirski brod'. Pogledajte brojeve", poručio je Tramp.

Sa druge strane, predsednički kandidat demokrata smatra da je Americi potrebno vođstvo koje će deeskalirati napetosti, otvoriti linije komunikacije i doneti naciji zalečenje i nadu.

"Kandidujem se kao ponosni demokrata, ali ću voditi zemlju kao predsednik Amerike – ne crvene, ne plave države, samo Sjedinjene Države. Obećevam da ću raditi naporno, i za one koji me ne podržavaju i one koji me podržavaju", istakao je Džo Bajden.

Istovremeno, oko 28 miliona Amerikanaca iskroristilo je svoj biračko pravo, glasajući ili poštom ili na ranijem glasanju u više od 27 država. Samo u Severnoj Karolini do sada je glasalo 1,4 miliona birača ili 20 odsto ukupnog biračkog tela.

Prema poslednjim anketama, Tramp na nacioalnom nivou zaostaje za Bajdenom za 11 odsto, a i u 12 još neodlučnih država kandidata demokrata ima blagu prednost.

Ipak, analitičari su uzdržani u pogledu anketa s obzirom na situaciju iz 2016. godine kada su sva istraživanja javnog mnjenja davala značajnu prednost Hilari Klinton. U četvrtak je poslednja predsednička debata koja bi mogla da odluči pobednika.

Izvor: RTS

SADizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva