:

:

TV Most

Foto: RTB

clock

Januar 18, 2015   12:05

0

179

Rekordna proizvodnja bakra u borskoj topionici

Zahvaljujuci zalihama koncenrata iz novembra, kada je završavan poslednji remont u staroj topionici u Boru i vecem sadržaju bakra u koncentratu, proizvedena je 4.971 tona anodnog bakra. Ostvareno je i veliko vremensko iskorišcenje agregata od 97,60 procenata, jer su zastoji bili samo 17 i po casova, kažu u Topionici.

"Nekoliko faktora je uticalo da Topionica zabeleži rekordnu mesecnu produkciju u decembru. Imali smo veliku zalihu koncentrata bakra, što je posledica zastoja zbog remonta, prerađivana je šarža sa višim sadržajem metala, a zabeleženo je i veliko vremensko iskorišcenje agregata," kaže Gordana Videnovic, rukovodilac Službe tehnicko-tehnološke pripreme Topionice.

Prema njenim rečima, rad sa bakrencima, koji sadrže veću količinu bakra, omogucio je da konvertorske operacije budu kraće, samim tim ubrzan je rad anodne rafinacije, što je dovelo do toga da je bilo više livenja anodnog bakra.

Zahvaljujuci ovakvom radu pogona, zalihe koncentrata i bakra u njemu su sa 15.304 tone pocetkom decembra smanjene na 6.150 tona, a zabeležena je i manja potrošnja normativnog materijala po toni proizvedenog anodnog bakra, naglašava Videnovićeva, napominjući da su time poboljšani i finansijski rezultati kompanije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva