:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Avgust 17, 2020   16:42

0

92

Rektorka Popović zadovoljna plasmanom na Šangajskoj listi

Rektorka Ivanka Popović zadovoljna je postignutim rezultatom i plasmanom Univerziteta u Beogradu od 401. do 500 mesta na Šangajskoj listi.

Rektorka Ivanka Popović je pojasnila da Šangajska lista meri naučne rezultate iz prethodnog perioda, da je ovogodišnje pozicioniranje slika ostavrenih trezultata iz 2018. godine,odnosno 2015. godine, jer se neke grupe rezultata gledaju u periodu od pet godina.

"U tom vremenu još uvek nije bio na snazi novi Zakon o nauci i Zakon o Fondu za nauku. Te rezultate su članice UB postigle u vremenu kada je bilo skromno finansiranje nauke. Zadovoljna sam našim rezultatom, imajući u vidu da svi napreduju, velika je konkurencija i borba za plasman na Šangajskoj listi", rekla je Popović za Tanjug.

Veruje da će doći do poboljšanja plasmana kada budu počeli da se osećaju rezultati novih zakona. Kako kaže jedna od tema razgovara sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće šta mi kao zemlja želimo da postinemo.

"Mislim da je naš strateški cilj da UB ostane vidljiv na svetskom nivou preko Šangajske liste. To zahteva i drugačije finansiranje, tako da bi trebalo malo da porazgovaramo i o novim načinima finansiranja u visokog obrazovanja. To nije samo pitanje finansiranja UB već i drugih univerziteta u Srbiji koji treba da streme da budu bolji", navela je rektorka.

Ističe da je važan podsticaj da se nastavi sa akademskom izvrsnošću, posebno u užim naučnim oblastima, da drugi univerziteti u Srbiji mogu da se nađu na Šangajskoj listi.

"Mnoge zemlje danas imaju nacionalni program finansiranja univerziteta za Šangajsku listu, tako da je teško takmičiti se. Uz reorganizaciju nauke, koja se dešava u Srbiji, i uz podsticajno finansiranje u budućnosti možemo da očekujemo bolje rezultate, ali oni će se osetiti za nekoliko godina", istakla je Popovićeva.

Navodi da će biti "osetljiva" pozicija Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi, dok se ne oseti efekat inovacija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva