:

:

TV Most

Foto: MUP

clock

Jun 25, 2019   10:50

0

237

Rešavanje pitanja KiM za dugoročnu stabilnost regiona

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović učestvovao je u Stokholmu na Ministarskoj konferenciji visokog nivoa o Zapadnom Balkanu na kojoj je ukazao na opredeljenost Srbije za ostvarenje punopravnog članstva u EU, kao i na značaj rešavanja pitanja KiM radi dugoročne stabilnosti regiona.

Konferenciju, održanu 24. juna, treći put su organizovali Ministarstvo inostranih poslova Švedske i Delegacija EK u Stokholmu. 

U okviru konferencije u "Evropskoj kući", sedištu Delegacije EK u Stokholmu, održana je panel diskusija posvećena evropskoj perspektivi i razvoju regiona Zapadnog Balkana, uz uvodna obraćanja švedske ministarke inostranih poslova Margot Valstrom i direktora za Zapadni Balkan u EK Ruiz Kalavere, kao i izlaganja ministara spoljnih poslova, državnih sekretara i drugih predstavnika iz regiona ZB.

U svom obraćanju na panelu, državni sekretar Stevanović je istakao konkretne rezultate Srbije postignute na planu sprovođenja reformi, uz orijentisanost ka daljem jačanju dobrosusedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Posebno je ukazao na značaj rešavanja pitanja KiM kao preduslova za dugoročnu stabilnost regiona. 

U tom kontekstu, u cilju povratka dijalogu, naznačio je neophodnost povlačenja odluke Prištine o uvođenju taksi na srpsku robu, kao i uzdržavanja od preduzimanja drugih provokativnih, jednostranih mera.

Na marginama konferencije, Stevanović je imao tet-a-tet susret sa domaćinom, ministarkom inostranih poslova Švedske Margot Valstrom, tokom koga je potvrđena švedska podrška evropskom putu Srbije i Regiona Zapadnog Balkana.

Istaknuto je da je ostvarenje evropske perspektive Zapadnog Balkana važno za njegovu stabilnost i prosperitet, ali i da je u dugoročnom interesu EU. 

Obostrano je konstatovana potreba za dalje snaženje bilateralne saradnje Srbije i Švedske na ekonomskom i investicionom planu.

Nakon političkog dela Ministarskog skupa o Zapadnom Balkanu u Stokholmu, održan je i biznis forum, uz učešće švedske ministarke za trgovinu i nordijsku saradnju An Linde, predstavnika Švedskog investicionog i trgovinskog saveta, nadležnih ministara ekonomije sa ZB, kao i funkcionera prestižnih švedskih kompanija zainteresovanih za ulaganja u regionu. 

Srbiju je na tom delu konferencije, pod nazivom "Ekonomski razvoj na ZB - prioritetni sektori za finansijsku podršku iz fondova EU i Međunarodnih finansijskih institucija", predstavljao ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je imao izlaganje o razvoju inovacionog ambijenta u Srbiji, uz isticanje uloge mlađe generacije.

Prethodne konferencije sa fokusom na region održane su u Stokholmu u decembru 2015. i maju 2017. godine.

Izvor: T a n j u g

KiMMinistarstvo spoljnih poslovaŠvedskaStevanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva