:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2019   11:26

0

134

Rešenje, ali ne po mustri Klintonovih

Uprkos činjenici da se američka spoljna politika teško menja, razgovori predsednika Aleksandra Vučića sa najbližim saradnicima prvog čoveka Bele kuće, Donalda Trampa, mogli bi da doprinesu da se kosovsko pitanje u Vašingtonu sagleda iz drugačijeg ugla.

Vučić je u četvrtak najavio da će u narednih deset dana pokušati da obavi ove razgovore, da bi, kako je rekao, ukazao na nasleđe vašingtonskih demokrata na KiM, odnosno "šta su radili Bil Klinton i Medlin Olbrajt", kao i da bi zatražio podršku za kompromisno rešenje. Upućivanje ličnog pisma Trampu sa pozivom da poseti Srbiju, kao i namera da se u narednim danima susretne sa nekim od njegovih najbližih saradnika, prema mišljenju spoljnopolitičkog analitičara Nemanje Starovića, predstavljaju ispravan i pravovremen potez predsednika Srbije, imajući u vidu to da su brojne pristalice Republikanske stranke izrazito negativno reagovale na ovonedeljni nastup Bila Klintona i Medlin Olbrajt u Prištini.

Starović kaže da iako nije realno očekivati potpuni preokret u politici Vašingtona prema Balkanu, da za nas priliku predstavlja to što Bela kuća pod komandom Trampa nije obavezana nasleđem prethodnih administracija.

- Uz razumevanje spremnosti Trampove administracije na politiku diskontinuiteta u međunarodnoj areni, ali i opšteg konteksta nikad oštrije političke borbe na unutrašnjem planu u SAD, sasvim je moguće da rezultat ovog novog pristupa predsednika Srbije bude svojevrsna korekcija doskoro veoma rigidnog stava Vašingtona o problemu KiM.

Vučić je u petak čestitao rođendan Trampu, uz želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, a u tom pismu je pažnju posvetio i kosovskom čvoru.

- U nastojanju da odnose Srbije i SAD vratim na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, ohrabruje me činjenica da posvećujete pažnju zbivanjima na Balkanu i da ste nekoliko puta istakli spremnost da pomognete u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rešavanju vekovnog problema KiM. Kroz problem Kosova ukrštaju se interesi ne samo Beograda i Prištine, već i različitih međunarodnih činilaca. Nikom, međutim, nije stalo do rešenja tog teškog bremena, koliko Srbiji - napisao je Vučić.

On je dodao da zna da SAD imaju poseban odnos prema KiM, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvek podržavali, posebno kroz delovanje bivše administracije predsednika Vilijama Džefersona Klintona:

- Prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju. Upravo zato želim Vas da zamolim da utičete na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, sa ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, mogao da bude nastavljen. 

Izvor: Novosti

VučićSrbijaSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva