:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2020   18:58

0

187

Rešenje pitanja KiM - kompromis bez pobednika i gubitnika

Finale kosovskog pitanja, koje je započeto, biće rešavano krajnje racionalno i ka kompromisu u kojem će sve strane uvažavati interese onih drugih, bez pobednika i gubitnika, ocenjuje Orhan Dragaš iz Međunarodnog instituta za bezbednost.

Dragaš smatra da bi se takvo rešenje moglo očekivati s obzirom na to da su, kako ocenjuje, ovu godinu obeležili prilično oštri zaokreti u globalnoj politici, a pre svega u odnosima između Zapada i Rusije i Kine.

Na zaključak o finalnom rešenju, ukazuje Dragaš, upućuju i reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „naivno i neodgovorno'''' misliti da Srbija bez SAD može da reši kosovsko pitanje bez obzira na različite stavove.

''''Srbija više nema vremena niti energije da živi u oblacima superiornosti, jer je već previše puta udarila u zid sazdan od interesa drugih'''', navodi Dragaš u autorskom tekstu za ''''Alo''''.

Ističe da Srbija ima svoje interese koji su, dodaje, jasni i ostvarivi i naglašava da ne treba da štedimo napore da ih ostvarimo jer je to, kako navodi, ponašanje koje u savremenom svetu shvataju i poštuju.

''''Boriti se za svoje interese ne samo da je dopušteno u današnjem svetu, to je jedino i razumljivo'''', navodi Dragaš.

Dodaje da u Srbiji nisu navikli na državnike koji govore istinu i da je tako bilo u slučaju Zorana Ðinđića, a sada i Aleksandra Vučića.

''''Vucić izađe hrabro, kaže da je za napredak Srbije i za put u EU najvažnije naći rešenje za Kosovo. Kaže i da je spreman na kompromis u kojem Srbija ne sme biti ponižena i da je svestan da su velike sile te koje o tome odlučuju'''', navodi Dragaš.

Naglašava da velike sile uvažavaju predsednika Srbije, jer pokazuje da je ''''ozbiljan igrač u velikoj turbulentnoj globalnoj politici”.

''''Zato, Aleksandre Vučiću, srećan put u Vašington 27. juna! I postigni gol za Srbiju, pa kako god'''', poručuje Dragaš.

Izvor: Танјуг

KiMdijalog Beograda i PrištineDragaš
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva