:

:

TV Most

clock

April 08, 2019   20:26

0

230

Rešenje za kredite u švajcarcima, teret i na bankama i na državi

Predlog leks specijalisa, koji bi trebalo da olakša i reši pitanje kredita zaduženih u švajcarskim francima, mogao bi da bude obelodanjen već sutra, a pisaće ga banke, nezvanično saznaje RTS. Iako su banke definisale principe, sporna su pravna tumačenja, jer se u toj materiji sudara nekoliko zakona.

Kada je reč o konačnom rešenju kredita zaduženih u švajcarskim francima, stručnjaci tvrde da je najizglednija opcija da se takvi krediti prevedu u evre i to po kursu na dan kada se ta konverzija bude obavljala. Razliku bi kroz poreske olakšice bankama subvencionisala država u visini do 30 odsto od vrednosti ostatka kredita, dok bi veći deo troškova pokrile banke.

"Osnovu za pronalaženje opcija trebalo bi da čini razlika koja se utvrđuje tako što se obračuna kolika je kamata za one koji su uzeli kredit indeksiran u švajcarskim francima, a kolika bi bila u evrima da su uzeli kredit indeksiran upravo u evrima", kaže Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Bankari su svesni posledica brzopletog donošenja novog zakona i zato su oprezni dok se odredbe ne usaglase sa pregovaračima. Za njih je, nezvanično saznaje RTS, sporna sugestija Visokog kasacionog suda pri kojem banke treba da dokažu da su se zaista zadužile u švajcarcima pre odobravanja kredita. Sporno je i u kojoj meri i da li će novi zakon poništiti odredbe starih ugovora.

"Želimo da nađemo jedno rešenje u vidu zakona koji će omogućiti efiksano iznalaženje puta pitanja kredita u švajcarcima. Stoga apelujem na sve građane, korisnike tih kredita da imaju strpljenja da sačekaju primenu novog zakona koji će biti veoma efikasan način rešavanja tog pitanja", kaže Predrag Mihajlović, predsednik Upravnog odbora UBS.

Ono što je opipljivo je odluka Komore sudskih izvršitelja da će stopirati pokrenute naplate do okončanja spora u novim uslovima.

"Istog dana kada je ovo shvatanje objavljeno na sajtu Vrhovnog kasacionog suda, i Komora izvršitelja je donela preporuku svojim članovima da, u slučaju da je postupak izvršenja u ovim slučajevima pokrenut, odlože na zahtev dužnika bez polaganja jemstva izvršenje do pokretanja parničnog postupka, a u slučaju da takav postupak bude i pokrenut do pravosnažnog okončanja postupka", kaže Aleksandra Trešnjev, predsednica Komore izvršitelja.

Izvršitelji očekuju i precizna uputstva o zaštiti dužnika koja će doneti izmene Zakona o obezbeđenju i izvršenju, kako ne bi dolazilo do zloupotreba od strane klijenata, a s druge strane, kako bi imali minimum socijalne sigurnosti.

Izvor: RTS

krediti u švajcarcimaleks specijalis
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva