:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2022   20:10

0

110

Rezolucija GS UN: Rusija da plati ratnu odštetu Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odobrila je danas rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora da plati Ukrajini ratnu odštetu i da je Moskva odgovorna za invaziju na Ukrajinu.

U rezoluciji, koju je podržalo 94 od 193 država članica Generalne skupštine UN, navodi se da Rusija mora da odgovara za kršenje međunarodnog prava u Ukrajini i protiv Ukrajine.

U rezoluciji se navodi i da Rusija "mora da snosi pravne posledice za sve svoje međunarodne protivpravne postupke, uključujući i isplatu obeštećenja za povrede i bilo kakvu štetu prouzrokovanu takvim radnjama", preneo je Rojters.

Rezoluciju su podržale 94 članice, protiv je bilo 14, a još 73 članice UN bilo je uzdržano.

Sednica je održana na inicijativu Kanade, Gvatemale, Holandije i Ukrajine, preneo je Sputnjik.

Rusija je bila protiv usvajanja dokumenta, izjavivši da nacrt rezolucije nema pravnu težinu i da predstavlja "ništavni pokušaj da se legalizuje ono što se ne može legalizovati sa stanovišta međunarodnog prava".

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sednici da zapadne zemlje nastoje da iskoriste blokirana suverena sredstva Rusije kako bi nastavile sa isporukama i otplatom oružja koje je već dostavljeno Kijevu i nazvao je ovu mogućnost "očiglednom pljačkom".

Predstavnik Rusije je upozorio da bi usvajanje rezolucije moglo da se kao "bumerang" vrati njenim inicijatorima i upozorio da će "takva odluka samo dovesti do povećanja nestabilnosti i napetosti u svetu".

Sputnjik navodi da su zemlje koje su bile uzdržane ili su glasale protiv rezolucije, ukazale na potrebu dubljeg razmatranja ovakvih inicijativa, nesavršenosti njenog pravnog okvira, kao i nepravdu prema drugima koji traže a ne dobijaju nadoknadu za pretrpljenu štetu zbog dejstava Zapada.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu, podseća Rojters.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaUNratna odšteta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva