:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 25, 2021   21:17

0

59

Rezolucije EP - odraz političkih stavova raznih partija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Evropski parlament važan forum i institucija, u kojem, poput nacionalnih parlamenata, postoje različite političke grupacije sa politički intoniranim stavovima koji po nekim pitanjima nisu isti zvaničnim stavovima Evropske komisije.

 

Joksimović je tako odgovorila u Skupštini Srbije na pitanje poslanika da prokomentariše to što je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon pozvala preostale zemlje da priznaju tzv. nezavisno Kosovo i da se da zeleno svetlo za viznu liberalizuju građana Kosova.

"Nema potrebe da se toliko bavimo analizom onoga što je izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo rekao, jer gospođa fon Kramon u kontinuitetu pokazuje izuzetno oštar kritičarski stav o Srbiji po više tema, ali svakako jeste za nas važno političko pitanje. Evropski parlament je forum za debatu najrazličitijih stranaka od liberala, zelenih, Evropske narodne partije, čak i ekstremne desnice, te se tu može čuti svašta", rekla je Joksimović.

Dodaje da je princip rada Evropskog parlamenta donekle sličan nacionalnim parlamentima, dok su pak, ističe, u nekim segmentima znatno različiti od nacionalnih parlamenata.

Objašnjava da je jedna od tih razlika to što se svaki amandman koji se usvaja na predlog Rezolucije, na primer o Srbiji ili drugoj zemlji u procesu pristupanja, rezultat kompromisa, odnosno dogovor svih stranaka sročen u jedan tekst.

"Ja sam više puta u razgovoru sa evropskim poslanicima i izvestiocem za Srbiju, Bilčikom, apelovala na to da se jako kritični amandmani ostave u izvornoj formi da bismo videli koje to tačno političke grupacije u Evropskom parlamentu imaju tako izrazito negativan narativ prema Srbiji", rekla je Joksimović.

Međutim, dodaje ona, praksa Evropskog parlamenta je usaglašavanje, zbog čega često kroz te, kako kaže, "navodno kompromisne amandmane" u rezolucijama za različite kandidate za članstvo prolaze tekstovi koji su nekada prekritični, a nekada prepozitivni za neke izveštaje.

Joksimović ističe da je ipak Evropski parlament važan debatni forum koji utiče na kreiranje javnog mnjenja.

Ukazala je da Rezolucija za Srbiju još uvek nije usvojena, već amandmani na spoljnopolitičkom odboru i dodala da će ona biti usvojena 24. marta.

Govoreći o izjavi izvestioca Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo, Joksimović je kazala da je ona predstavnik nemačkih zelenih i da je izražavala svoje političke stavove, a ne ono što je zvanična politika Evropske komisije.

Istakla je da Evropska komisija mora da bude statusno neutralna, jer, podseća, pet članica EU ne priznaje Kosovo.

"Zato tzv. Kosovo nije moglo da potpiše uobičajni format Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer da bi on bio potpun mora da bude ratifikovan u parlamentima svih država članica", rekla je Joksimović.

Ukazala je i da je portparol Evropske komisije Peter Stano danas demantovao vest da Miroslav Lajčak donosi ultimatum Srbiji i da se spremaju pritisci na našu zemlju oko priznanja. 

"Mi naravno dobro znamo kakvi su stavovi pojedinih uticajnih članica EU, ali EK mora da zadrži statusnu neutralnost" podvukla je Joksimović.

Izvor: T a n j u g

Jadranka JoksimovićEUEvropski parlamentViola fon Kramon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?