:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2022   19:35

0

173

RIK objavio rezultate glasanja dijaspore na referendumu

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras rezultate glasanja na referendumu o promeni Ustava na glasačkim mestima u inostranstvu gde je glasalo 839 birača, od kojih je "da" zaokružilo 336 glasača, a "ne" 498 glasača.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je glasanje u inostranstvu obavljeno na 10 biračkih mesta, a da je u birački spisak upisano ukupno 1.766 glasača.

Rezultati glasanja dostavljeni su preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na sednici RIK-a razmatrana su četiri prigovora o nepravilnostima na referendumu.

RIK je na današnjoj sednici odbio kao neosnovan prigovor Momira Radića iz Beograda da građani nisu dobili objektivne informacije o referendumskom pitanju i da, kako je navedeno, nisu znali i razumeli šta piše u Aktu o promeni Ustava jer ga nisu dobili uz glasački listić.

RIK je odbio i prigovor Veljka Rakovića iz Raške o glasanju građana sa KiM uz tvrdnju da na biračka mesta u Raški nisu dopremljene kutije za ubacivanje listića glasača sa KiM.

Kako se navodi u prigovoru, svi listići sa biračkog mesta i sa teritorije Raške i sa teritorije KiM išli su u iste kutije.

Taj prigovor je odbijen uz obrazloženje da nije podnet od ovlašćenog lica.

Sličan prigovor stigao je i iz Kuršumlije gde su, kako je navedeno, svi glasački listići išli u istu kutiju, tako da se ne zna koliko je građana Kuršumlije glasalo za "da", a koliko za "ne" na referendumu.

Taj prigovor je, takođe, odbijen uz obrazloženje da je podnet od neovlašćenog lica.

Dimitrijević je rekao da je RIK-u danas do 17.30 časova dostavljeno ukupno osam prigovora, a da su obrađena četiri.

Izvor: T a n j u g

RIKglasanjedijasporareferendum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva