:

:

TV Most

clock

Januar 06, 2022   17:28

0

193

RIK: Preduzećemo sve antikovid mere na referendumu

Republička izborna komisija saopštila je večeras da će preduzeti sve neophodne mere kako bi se izjašnjavanje građana na predstojećem referendumu 16. januara sprovelo na najbezbedniji način.

RIK je tako odgovorio na zahtev udruženja Crta koje je tražilo da se nadležni izjasne o uslovima za održavanje republičkog referenduma, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije, kao i o merama zaštite koje će biti preduzete prilikom glasanja.

U saopštenju RIK-a se navodi da su oni pripremili Nacrt uputstva za sprovođenje glasanja, da je Krizni štab dao pozitivno mišljenje, i da će se o tome raspravljati na sednici RIK-a u subotu 8. januara

Nacrtom uputstva predviđeno je, između ostalog, da glasačko mesto mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 sata pre glasanja, oprema koja se nalazi na glasačkom mestu mora biti dezinfikovana najmanje 24 sata pre dana glasanja, dok sanitarne prostorije na glasacvckom mestu, biće opremljnene sapunom, ubrusom za brisanje ruku i kantom za smeće.

Predviđeno je i da na ulazu u objekat u kojem se nalazi glasačko mesto, na vidnom mestu bude istaknut plakat sa informacijama o načinu sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19, kao i plakat o obaveznom rastojanju između glasača.

U Nacrtu, takođe, stoji da će razmak između glasačkih kutija biti najmanje 1,5 metara, a razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora takođe biti najmanje 1,5 metar.

Na glasačkom mestu će biti obezbeđen razmak od minimum 1,5 metra između glasačkog odbora kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu.

Članovi glasačkog odbora su dužni da pre i tokom glasanja nose zaštitne maske na licu.

U dopisu RIK-a stoji da, ako van glasačkog mesta glasa glasač oboleo od kovida-19, ima simptome te bolesti ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje propisane za obavljanje glasanja će vršiti ispred ulaznih vrata stana, odnosno, kuće u kojoj boravi glasač.

Izvor: Танјуг

RIKreferendumantikovid mere
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva