:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 31, 2019   15:43

0

288

Rikalo: Nisam iznenađen podizanjem optužnice, odbacujem sve navode

Apsolutno odbacujem sve navode iz optužnice koje je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo pri Osnovnom sudu u Prištini, rekao je za Kosovo Onlajn bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova Nenad Rikalo i dodao da podizanjem optužnice nije iznenađen.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je juče optužnicu protiv Rikala i još sedam radnika ministarstva za krivično delo zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Tužilaštvo je između ostalog navelo da je okrivljeni Rikalo 2018. sa ciljem omogućavanja nezakonitog sticanja profita nekih preduzeća “postupao nezakonito i namerno u suprotnosti sa zakonom”.

“Podsećam vas na lažne optužbe da sam ratni zločinac, brutalno sam pretučen od strane Specijalnih jedinica Kosovske policije Rosu, bukvalno da nije bilo dana a da nisu izmišljali lažne afere, tako da je i ova lažna optužnica samo još jedna u nizu, ni prva ni poslednja”, rekao je Rikalo.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedan akt uperen protiv Srba i njihovih političkih predstavnika u kosovskim institucijama u cilju zastrašivanja.

“Mene nisu uplašili, ovo su samo iskušenja sa kojima moramo da se suočimo i koja moramo da prevaziđemo na putu borbe za bolji položaj i život Srba na Kosovu”, dodao je Rikalo.

On se osvrnuo na presudu Osnovnog suda u Prištini koji je osudio na dve godine zatvora bivšeg ministra administracije i lokalne samouprave u kosovskoj Vladi Ivana Todosijevića, zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju.

“Ako je presuda Todosijeviću imala za cilj da predstavnici Srba ne smeju da javno iskazuju svoje mišljenje, ova optužnica protiv mene ima za cilj da, nikada ni jedan Srbin u kosovskim institucijama ubuduće ne sme da se drzne da radi i stvara za dobrobit svog naroda”, rekao je Rikalo.

“Za godinu i po dana smo uspeli da podelimo značajna sredstva i napravimo balans u raspodeli sredstava, koji srpski narod zaslužuje. To je zasmetalo mnogima u Prištini, zato sam smenjen sa mesta ministra, zato je podignuta i ova optužnica”, naglasio je Rikalo.

“Tužilaštvo je navelo da sam 26.  marta, 2018 doneo odluku o posebnom programu,  bez dodeljenog budžeta … kojim sam tobože premašio nadležnosti i procedure…, a opšte je poznato da sam tog 26 marta, brutalno pretučen od strane Specijalnih jedinica policije i da sam istog dana završio u KBC “Kosovska Mitrovica” na odeljenju intezivne nege”, rekao je Rikalo i postavio pitanje “da li je ovo provokacija Tužilaštva koje je imalo obavezu da do sada utvrdi imena policajaca, koji su bez bilo kakvog povoda vandalski pretukli ministra u Vladi? Da nisu možda pobrkali slučajeve”?

Govoreći o radnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja koji su obuhvaćeni optužnicom za isto krivično delo Rikalo je rekao da je to čudna konstrukcija.

“Najmanje se čudnom može nazvati konstrukcija, gde sedam Albanaca, pri tom visokih službenika u ministarstvu, fakultetski obrazovanih i doktora nauka, zavede ministar Srbin i organizuje u kriminalnu grupu kako bi ostvarili neku korist”, rekao je Rikalo i dodao “zaista začuđujuće i zato što su takve stvari nerealne i nemoguće, čak i u crtanim filmovima”.

Rikalo je ponovio “još jednom apsolutno odbacujem sve navode iz Tužilaštva”.

“Sačekaćemo da vidimo sve detalje iz optužnice, pa ćemo shodno tome, spremiti odbranu pred sudom i obavestiti javnost o svim pojedinostima” zaključio je Rikalo.

Izvor: Kosovo online

KiMRikalooptužnica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva