:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2021   20:33

0

167

"Rio Tinto" ne odustaje od "Jadra", za projekat pripremio 2,4 milijarde dolara

"Rio Tinto" je opredelio 2,4 milijarde dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat "Jadar" u Loznici, jedan od najvećih grinfild projekata litijuma na svetu. Projekat "Jadar" izazvao je mnogo negodovanja, naročito kod lokalnog stanovništva, koje strahuje od ugrožavanja životne sredine.

Projekat "Jadar" je u obavezi da ishoduje sva relevantna odobrenja, dozvole i licence i nastaviće da se realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom, Vladom Republike Srbije i nevladinim sektorom, navodi se u saopštenju kompanije.

"Ovo je važna prekretnica za projekat i snažna potvrda opredeljenju 'Rio Tinta' da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoki kvalitet sastava ležišta 'Jadar'", dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, planirano je da "Jadar" proizvodi litijum-karbonat kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija, tražen mineral koji se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila i skladištenje obnovljive energije.

Planirano je i da "Jadar" proizvodi borate koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vetroturbine.  

"Projekat 'Jadar' obuhvata podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za hemijsku preradu litijum-karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija", dodaje se.

U kompaniji tvrde da kako bi se uticaj na lokalnu zajednicu smanjio na najmanju moguću meru, rudnik će biti izgrađen u skladu sa najvišim ekološkim standardima, uključujući korišćenje suvog slaganja industrijskog otpada.

"Ova inovativna metoda omogućava postupno rekultivisanje suvog otpada vegetacijom i zemljom, bez potrebe za izgradnjom brane za tečni otpad", kažu u kompaniji. 

Ekologija, dozvole i nezadovoljni građani

Ističu i da će se upravljanje vodama vršiti uz pomoć najsavremenijeg postrojenja, zahvaljujući kome će približno 70 odsto vode biti korišćeno iz recikliranih izvora ili prečišćene vode iz rudnika.

"Imamo veliko poverenje u projekat 'Jadar', spremni smo da investiramo, uz uslov da ishodujemo sve neophodne dozvole. Ovaj projekat će Srbiji i 'Rio Tintu' omogućiti da odgovore na rastuću potražnju za litijumom, u skladu sa globalnom energetskom tranzicijom i ojačati našu ponudu posebno na evropskom tržištu. 'Jadar' ima potencijal da obezbedi dovoljno litijuma za napajanje preko milion električnih vozila godišnje", naveo je izvršni direktor kompanije "Rio Tinto" Jakob Stausholm. 

Sledeći koraci za projekat, kako navode, su dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, kao i ishodovanje svih dozvola i odobrenja.

"To obuhvata i odobrenje Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Kao deo procene uticaja na životnu sredinu, a u skladu sa regulativom Republike Srbije, 'Rio Tinto' poziva sve zainteresovane strane da učestvuju u procesu javne rasprave u vezi sa studijama. Uz to, 'Rio Tinto' nastavlja da organizuje i niz okruglih stolova sa organizacijama nevladinog sektora i širom javnošću kako bi podstakao otvoren dijalog", navode iz kompanije.

Odobrenje studije procena uticaja na životnu sredinu neophodno je za početak radova, a planirano je da izgradnja rudnika počne tokom 2022. godine.

Meštani mesecima protestuju i traže ukidanje projekta "Jadar" dok se ne završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je pre 20 dana govoreći o projektu "Jadar" istakla da se nikakvi radovi neće izvoditi dok Vlada ne donese odluku, ne završi se studija o proceni uticaja na životnu sredinu i dok konačnu reč o projektu ne daju građani. 

Rio TintoJadarlitijum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva