:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Februar 27, 2020   16:14

0

192

Risi: Kfor obezbeđuje mirno i bezbedno okruženje na Kosovu

Komandant Kfora, Mikele Risi, izjavio je danas u razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem, da će u okviru svog mandata UN, ta vojna misija nastaviti s naporima da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve građane Kosova.

"Takođe je ponovio važnost nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, kao i posvećenost institucionalnoj koordinaciji u interesu bezbednosti na Kosovu", rekao je Risi, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Komandant Kfora je, navodi se, obavestio Kurtija da je kosovska teritorija pod mandatom Kfora, koji je odgovoran i za upravljanjem vazdušnim prostorom NATO snaga, uz asistenciju Mađarske i Islanda, kao i da su u toku pokusaji da se otvore novi vazdušni koridori.

Kurti se sa Risijem sastao nakon što je juče obelodanio navodno tajni sporazum iz 2013., koi su potpisali Hašim Tači i tadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Prema Kurtiju, Tači, koji je tada bio premijer prekršio je ustav potpisavši taj navodno tajni sporazum, kojim je nadležnost Kosovskih bezbednosnih snaga za sever Kosova preneta isključivo na Kfor i da ne KBS ne mogu preduzimati bilo kakve aktivnosti na severu kosovske teritorije bez dozvole NATO.

Izvor: Танјуг

KiMKFORMikele Risi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva