:

:

TV Most

clock

April 10, 2021   21:27

0

127

Ristić: Da nema vojne zaštite, Visoki Dečani bi bili uništeni

Manastir Visoki Dečani našao se na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu. Kako je ocenjeno iz organizacije Evropa Nostra, to je jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.

Istoričar Dejan Ristić za Pink “TV Vesti” kaže da je to opšte poznato i podseća da je Unesko još 2006. godine stavio Visoke Dečane kao jedini lokalitet u Evropi na listu ugroženog kulturnog svetskog nasleđa.

“Bila su četiri napada od 1999. godine, oružanih, terorističkih…da nema Kfora manastir bi verovatno bio potpuno uništen i devastiran. Radi se ozbiljnom ataku na naše kulturno nasleđe i dobro je da jedna renomirana ugledana međunarodna evropska organizacija koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa prepoznala Dečane kao jedan od najugroženijih lokaliteta u Evropi. To govori da je stanje kritično i da se mora reagovati na svaki mogući način”, istakao je Ristić.

On je precizirao da se to odnosi i na pravnu zaštitu, ali i fizičko-tehničku.

“Ovo je potez u dobrom smeru za nas. Još jedna značajna međunarodna organizacija prepoznaje taj narativ privremenih vlasti u Prištini da narušavaju naše nalseđe na KiM i da mu menjaju identitesku karakteristiku”, dodao je Ristić.

Izvor: Kosovo Onlajn

Dejan RistićVisoki Dečani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva