:

:

TV Most

Foto: Ambasada Nemačke u Prištini

clock

Februar 29, 2024   9:43

0

49

Rode: Kosovo da sprovede odluku Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode saopštio je da je potpuno saglasan sa zahtevom šefa Euleksa Đovanija Pjetra Barbana da institucije Kosova treba da sprovedu sudsku odluku o zemljištu manastira Visoki Dečani.

Rode je rekao da svi "prijatelji i partneri" pozivaju Kosovo da sprovede odluku ustavnog suda.

"General Barbano je 100 odsto u pravu. Svi prijatelji i partneri pozivaju Kosovo: Uradite to", napisao je Rode u komentaru na Barbanovu objavu na društvenoj mreži X.

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano rekao je da je sudska odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezujuća za Prištinu. On je u sredu u objavi na platformi X istakao da "odluka iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezuje sve pojedince i ustanove, bez izuzetka".

Kosovske institucije odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra. Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca. Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva