:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2022   16:21

0

109

Rojters: Evropska komisija će predložiti "dinamičnu" granicu cena gasa

Evropska komisija namerava da ove nedelje predloži "dinamičnu" gornju granicu cena prirodnog gasa u Evropskoj uniji i obavezna ograničenja stepena do kojeg trgovane cene mogu da osciliraju u jednom danu, javio je Rojters koji je imao uvid u ovaj predlog.

EU nastoji da se odvikne od ruskih fosilnih goriva, ali Moskva je proteklih meseci u velikoj meri odsekla Uniju od svojih gasovoda, što je povećalo cene i dovelo do zabrinutosti za snabdevanje.

Prema predlogu oko koga će morati da se usaglase vlade EU, Evropska agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) bi bila zadužena da do 23. marta izradi referentnu cenu za tečni prirodni gas, kojeg EU kupuje više.

Komisija preporučuje potencijalne intervencije u ceni Holandskog instrumenta za prenos vlasništva (TTF) koja se u Evropi široko koristi za ugovore i zaštitu od rizika.

Izvršna vlast EU bi "kao poslednje sredstvo" predložila uspostavljanje tržišne "dinamične" cene po kojoj se transakcije sa prirodnim gasom mogu odvijati na TTF spot tržištu pod specifičnim uslovima.

Mere ne bi trebalo da utiču na sigurnost snabdevanja, niti da dovedu do povećanja potrošnje gasa, niti da utiču na uredno funkcionisanje tržišta energetskih derivata, navodi se u nacrtu.

Vlade EU bi morale da pristanu na ovo i to bi trajalo ne duže od tri meseca. Druga EU čvorišta za trgovinu gasom bila bi povezana sa korigovanom TTF spot cenom putem dinamičkog koridora cena.

Predlog je daleko od gornje granice cene gasa u celoj EU koju je tražilo 15 zemalja EU, ali mu se protive druge, poput Nemačke, Austrije i Holandije, koje tvrde da bi ograničenja mogla da dovedu do nestašice gasa i da ne podstaknu uštedu energije.

„Kao rezultat pada cena gasa, ovaj predlog pokazuje da apetit za ambicioznim reformama, kao što je ograničenje cena, jenjava“, rekao je Georg Zahman, stručnjak za energetiku u istraživačkom centru Brigel.

Predloge će morati da odobre vlade EU, koje su se prepirale više od mesec dana otkako je Komisija prvi put predložila ograničenje cene samo za ruski gas početkom septembra.

U nacrtu predloga Komisije se takođe kaže da bi mesta trgovanja u EU do 31. januara trebalo da postave ograničenje stepena do kojeg se energetski derivati za prvi mesec mogu povećati ili smanjiti u jednom danu.

To takođe uključuje ideju o zajedničkoj kupovini gasa, mehanizmu solidarnosti kako bi se izbegli oštri dispariteti u snabdevanju u celom bloku i nastojanje da se smanji potražnja za gasom.

Lideri EU bi trebalo da raspravljaju o opcijama ove nedelje na samitu zakazanom 20. i 21. oktobra.

Izvor: T a n j u g

EUgascena
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva