:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2021   23:18

0

173

Rojters: Pobeda Kurtija otežava napore Zapada u sporu Beograda i Prištine

Svetske novinske agencije izvestile su večeras o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, uz ocene da verovatna pobeda pokreta Samoopredeljenja komplikuje napore Zapada da reši spor između Beograda i Prištine, kao i da pregovori o normalizaciji odnosa dve strane nisu bili na listi prioriteta nijedne partije.

Britanska novinska agencija Rojters je povodom izbora na Kosovu i Metohiji ocenila da je pokret Samoopredeljenje na korak od pobede, ocenivši da takav rezultat "komplikuje napore Zapada da reši višedecenijski teritorijalni spor sa Srbijom".

"Lider Samoopredeljenja Albin Kurti, koji je bio premijer Kosova pet meseci prošle godine, je osvojio većinu na osnovu obećanja da će se boriti protiv rasprostranjene koropcije, ali i zbog stava da neće biti kompromisa u dijalogu sa Srbijom, koja je izgubila kontrolu nad Kosovom 1999. godine, nakon NATO bombardovanja", navodi se u tekstu Rojtersa, uz podsećanje na Kurtijevu jutrošnju izjavu da je Kosovo "nezavisna država i da se vraća svom narodu i suverenitetu".

Agencija navodi da Srbija "podržana Rusijom, ne priznaje nezavisnost Kosova i ističe potrebu zaštite prava srpske manjine".

"Pregovarači iz Evropske unije i SAD nisu uspeli da postignu kompromis kojim bi se Kosovu dozvolilo da uđe u međunarodne organizacije, kao što su Ujedinjene nacije i NATO. Sa trećinom nezaposlenog radnog stanovništva i BDP po stanovniku od 4.300 dolara, Kosovo je među najsiromašnijim zemljama zapadnog Balkana", zaključuje se u tekstu britanske novinske agencije.

Asošijejted pres izveštava da su glasači na Kosovu morali da izlaze napolje po "vrlo hladnim temperaturama od minus deset stepeni kako bi došli do biračkih mesta".

"Glasanje dolazi usled ekonomskog posrtanja, pandemije kovida i zaustavljenih pregovora sa ratnim neprijateljem Srbijom. Novi kabinet će morati da se suoči sa izazovom da postavi ekonomiju na noge i da smanji nezaposlenost nakon borbe sa pandemijom, ali i borbom sa organizovanim kriminalom i korupcijom", ocenjuje AP.

Američka agencija dodaje i da pregovori o normalizaciji sa Srbijom, koji su zaustavljeni prošle godine, nisu bili na listi prioriteta nijedne partije.

O izborima je izvestila i ruska agencija TASS, koja je kratko ocenila da je najverovatniji pobednik "partija krajnje desnice, Samoopredeljenje".

Izvor: T a n j u g

RojtersAljbin KurtiSamoopredeljenjedijalog BG-PRizboriKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva