:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 20, 2020   13:11

0

175

Rok za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i Veseljija ističe 24. oktobra

Nešto više od mesec dana ostalo je do isteka roka kada bi trebalo da bude doneta odluka o optužnici koju je Specijalno tužilaštvo predložilo protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, penosi Reporteri.

 

Do 24. oktobra trebalo bi da bude poznato da li će optužnica protiv Tačija i Veseljija biti potvrđena ili odbačena.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podiglo je 24. aprila ove godine optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih za niz ratnih zločina.

Rok za potvrđivanje optužnice  je šest meseci od dana objavljivanja.

Informacija o podignutoj optužnici objavljena je u vreme kada je Tači putovao u Belu kuću gde se očekivalo potpisivanje srpsko-kosovskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji.

Specijalizovana veća su optužnicu objavila 24. juna. Tvrdilo se da je izdavanje obaveštenja neophodno, jer su Tači i Veselji pokušali da ometaju rad Specijalnog suda.

"Specijalizovani tužilac smatra potrebnim da objavi ovo javno saopštenje o optužbama, zbog ponovljenih napora Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i sabotiraju rad DHSK. Veruje se da su Tači i Veselji tajno organizovali kampanju za ukidanje zakona koji je stvorio sud i na drugi način ometali rad suda u pokušaju da izbegnu pravdu. Tači i Veselji su svoje lične interese stavili iznad žrtava svojih zločina, vladavine prava i naroda Kosova“, navedeno je u saopštenju.

Prema izvorima portala, glavni lideri pravosudnog sistema su pre mesec dana imali sastanak sa predsednikom  Kosova u pokušaju da pronađu modalitete poništavanja Specijalnog suda ili vraćanja njegovog sedišta u Prištinu.

Jedan od zvaničnika pravosudnog sistema čak je rekao da se tako nešto može učiniti nakon što slučaj ode na Ustavni sud. Međutim, nije mu bilo poznato da se kancelarija Ustavnog suda za Specijalni sud nalazi u Hagu, a ne u Prištini.

U izveštaju Specijalnog suda se navodi da su Tači, Veselji optuženi za ubistva, prinudne nestanke, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da su Tači, Veselji i drugi osumnjičeni odgovorni za približno 100 ubistava.

U obaveštenju se navodi da je to "krivična optužnica koja je rezultat dugotrajne istrage i pokazuje odlučnost tužilatva da može da dokaže sve optužbe“.

Zločini predstavljeni u optužnici uključuju stotine identifikovanih kosovskih Albanaca, srpskih i romskih žrtava i političkih protivnika.

Pretpretresni sudija razmatra optužnicu kako bi odlučio da li će  je potvrditi “, navodi se u saopštenju Specijalnog suda.

Izvor: Kosovo Onlajn

KAdri VeseljiHašim Tačioptužnicaratni zločinSpecijalno tužilaštvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva