:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 05, 2019   16:47

0

153

Rot: Makedonija i Albanija pripadaju EU, na proleće treba ponovo o tome

Nemački ministar za Evropu Mihael Rot rekao je da su Albanija i Severna Makedonija ispunili uslove utvrđene od Brisela, te da one pripadaju Evropi.

„Bilo bi fatalno da se ostavi teren drugim akterima poput Rusije, Kine ili Turske“, naglasio je Rot u svojoj kolumni za nemački list „Velt“, a prenosi TV Sitel.

Evropska unija treba da se reformiše, kaže Rot, ali dodaje da to nije u suprotnosti sa njenim proširenjem.

„Veća EU je istovremeno sposobnija, suverenija i demokratskija i ona može da kreira veću bezbednost za svoje građane“, istakao je Rot.

Prema njegovim rečima, odlazeći predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u pravu kada je rekao da je napravljena istorijska greška što evropski lideri nisu dali zeleno svetlo za pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Kako je rekao, primarni cilj treba da bude da se napravi sve u smeru mira, pomirenja i demokratije na Zapadnom Balkanu, jer nije reč o „zadnjem dvorištu evropske kuće, već da je reč o dvorištu“.

„Ako EU okrene leđa Zapadnom Balkanu, ona prepušta teren drugim akterima poput Rusije, Kine ili Turske. A njihov primarni interes svakako nije jačanje demokratije i vladavine prava“, navodi Rot.

On preporučuje da se na proleće 2020. godine, tema proširenja ponovo stavi na agendu šefova država ili vlada Evropske unije.

Izvor: Танјуг

EUMihael RotSeverna MakedonijaAlbanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva