:

:

TV Most

clock

Septembar 27, 2021   9:37

0

55

RSE: Eskobar ide u Brisel na razgovore o krizi na severu KiM

Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja američkog Stajt departmenta, naredne sedmice doputovaće u Brisel kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na Kosovu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Stejt departmentu.

Takođe, sa istog mesta je naglašeno da SAD podržavaju ponudu EU da u predstojećoj sedmici Brisel bude domaćin nastavka dijaloga i pozivaju Beograd i Prištinu 'da se ponovo angažaju otvoreno, ozbiljno i što pre', navodi RSE.

Srbi sa severa Kosova i Metohije već sedam dana protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak protiv mera koje su uvele prištinske vlasti, a prema kojima vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju da imaju privremene kosovske tablice pri ulasku u pokrajinu.

U Stejt departmentu je za RSE rečeno i da Vašington ulaže zajedničke napore kako sa vladama Kosova i Srbije, tako i sa partnerima u EU i NATO kako bi se prevazišla novonastala situacija.

Ističe se da se razmatraju neposredni koraci za deeskalaciju krize i izbegavanje radnji koje bi mogle povećati tenziju, ugroziti napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU poslednjih 10 godina i negativno uticati na život građana.

Izvor: T a n j u g

Gabrijel Eskobardijalog BG-PRStejt departmentBrisel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva