:

:

TV Most

clock

April 27, 2019   12:10

0

204

RSE: Mogerinijeva nije dobila ličnu pozivnicu za Berlin

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini prema saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu i Berlinu, "po svemu sudeći nije dobila ličnu pozivnicu za konferenciju u Berlinu, gde će fokus razgovora biti proces u kojem je ona posrednik - dijalog Srbije i Kosova".

Mogerinijeva će, međutim, biti prisutna na sastanku u nemačkoj prestonici, ali samo kao zamena predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, navodi Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Evropske komisije je jedini briselski zvaničnik koji je pozvan od organizatora na skup u ponedeljak potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz pouzdanih izvora, prenosi Tanjug. 

"Predsednik Junker nije u mogućnosti da prisustvuje sastanku, i to je razlog zašto Mogerinijeva dolazi umesto njega", rekao je za RSE izvor iz organizacije konferencije, koji je poručio da treba tražiti objašnjenje u EU u vezi s dolaskom Mogerinijeve umesto Junkera.

"Zbog ograničenja koja su izazvana tesnom agendom, predsednik Evropske komisije Junker neće moći da prisustvuje. Visoka predstavnica EU, potpredsednica EK Mogerinijeva će predstavljati Evropsku komisiju", navodi se u pisanom odgovoru RSE koji je dostavila portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva.

Podseća se da sastanak u Berlinu organizuje nemačka kancelarka Angela Merkel zajedno sa francuskim predsednikom Emanuleom Makronom, i da su "glavna, ako ne i jedina tema skupa budući odnosi Srbije i Kosova".

Kako se navodi na skup nije pozvan ni komesar nadležan za pitanja proširenja Johanes Han, koji se u briselskim institucijama takođe direktno bavi regionom pošto "neće biti rasprave o proširenju EU".

Izvor: Танјуг

MogeriniBerlin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva