:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Maj 21, 2021   19:03

0

186

Rudarstvo i energetika za 10 godina imaće 10% učešća u BDP-u

U ovoj godini formiramo važan zakonodavni okvir u oblasti energetike i rudarstva, ali i donosimo vrlo važne odluke i krećemo jednim novim, zelenim i održivim putem energetike i rudarstva, poručila je danas ministarka rudarastva i energetike Zorana Mihajlović.

Na otvaranju onlajn konferencije posvećene sektoru rudarstva i energetike pod nazivom "Mining & Energy 2021", Mihajlović je istakla značaj ovog sektora za celu privredu naše zemlje i navela da su energetika i rudarstvo najznačajniji resursi, ali jednako tako važni kao i za zaštitu životne sredine.

Navela je da je da nema nijednog razloga da Srbija ne vodi računa o rudarstvu, a u isto vreme i o zaštiti životne sredine.

"Rudarstvo danas učestvuje u BDP-u sa 1,9 odsto. Naša vizija je da rudarstvo u narednih 10 godina sigurno pređe 10 odsto učešća u BDP-u", rekla je Mihajlović.

Kako je saopšteno, ministarka je navela da Srbija raspolaže vrednim mineralnim sirovinama, metaličnim i nemetaličnim, i da ima dobar zakon o rudarstvu za koji navodi da štiti životnu sredinu.

Dodala je da taj zakon omogućava da eksploatišemo kvalitetne mineralne sirovine koje mogu da omoguće ne samo eksploataciju sirovine nego i da se iz te sirovine prave polu proizvodi ili gotovi proizvodi.

Ambasadori Kanade i Australije u Srbiji, Džajsl Norman i Rut Stjuart pohvalili su Srbiju i njene nove zakone i istakli koliko je veliki značaj i učešće ovog sektora u BDP-u država iz kojih dolaze i da se nadaju da će i Srbija u budućnosti imati sličnu situaciju.

Na onlajn konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i magazina Diplomacy & Commerce, koju su podržale kompanije Rio Tinto, Teko Mining i Nexe grupa, generalna direktorka Rio Sava Exploration Vesna Prodanović je rekla da je projekat Jadar jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji u koju će, prema planu, biti uloženo blizu dve milijarde dolara.

Navela je da je projekat Jadar veliki potencijal, jer je litijum stvar budućnosti i veoma je značajan za zelenu tranziciju kojoj teže mnoge države sveta.

"Mi smo trenutno u fazi Studije izvodljivosti i radimo na izradi detaljne studije o proceni uticaja na životnu sredinu kojom ćemo definisati mere zaštite životne sredine. U svemu tome sarađujemo sa lokalnom zajednicom, institucijama, naučnim ustanovama. Saradnja je intenzivna, stalna i transparentna", rekla je Prodanović.

Izvor: Танјуг

rudarstvo i energetikaMihajlovićućešće u BDP-u
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva