:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 06, 2023   14:11

0

53

Rumunija proglasila epidemiju malih boginja

Ministarstvo zdravlja Rumunije proglasilo je epidemiju malih boginja u zemlji zbog alarmantnog porasta broja obolelih, sa ciljem da se olakša vakcinacija dece. Trenutno ima oko 2.000 slučajeva širom zemlje, prijavljenih u 29 okruga, preneo je "Romania džurnal".

Rumunsko Ministarstvo zdravlja je, kao odgovor na sve veći broj zaražene dece, proglasilo epidemiju malih boginja širom zemlje da bi se omogućila vakcinacija dece uzrasta od devet do 11 meseci i oporavak nevakcinisane dece ili dece koja su nepotpuno vakcinisana, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja će, osim toga, sprovesti kampanju podizanja svesti roditelja, u saradnji sa lekarima opšte prakse, kako bi se unapredilo pridržavanje programa vakcinacije.

Male boginje su zarazna bolest koja se lako širi, posebno među nevakcinisanom decom, a u nekim slučajevima progresija bolesti može biti teška sa mogućim komplikacijama, upozoravaju nadležni iz Ministarstva zdravlja Rumunije.

U Rumuniji je prvom dozom vakcinisano 78 odsto, a drugom dozom 62 odsto dece koja ispunjavaju uslove, uz trend smanjenja koji traje više od jedne decenije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva