:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2021   17:08

0

72

Rumunska ambasada osudila izjavu Bokana o Tepićevoj

Rumunska ambasada u Beogradu oštro je danas osudila televizijski nastup reditelja Dragoslava Bokana u kojem je vređao potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi i proglasio je "nacionalnim neprijateljem".

Ambasada u saopštenju objavljenom na svom Fejsbuk nalogu ističe da najoštrije osuđuje "govor mržnje prema rumunskoj manjini u Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj zajednici u političke svrhe i širenje lažnih vesti o rumunskim građanima u Srbiji njihovim kategorizovanjem kao nacionalnih neprijatelja".

Dodaje se da ove izjave "narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države".

"Ovakav gest prema zajednici koja je pokazala lojalnost srpskoj državi i koja pozitivno doprinosi atmosferi medunacionalnog suživota u Republici Srbiji mogao bi da zaseni prijateljske odnos Rumunije i Republike Srbije, koji je uvek povezivao ove dve etnicke zajednice koje žive na teritoriji dveju država", kaže se u saopštenju.

Ambasada podseća da su Rumunija i Srbija susedne države u Evropi 21. veka, u kojoj se doprinosu svakog građanina napretku i društvenoj integraciji više ne mora suditi prema njegovoj etničkoj pripadnosti.

Istovremeno, Ambasada Rumunije u Beogradu izražava žaljenje zbog činjenice da je televizija sa nacionalnom pokrivenošću preuzela ove izjave kao takve, a da nije sankcionisala napade na etničku pripadnost osobe.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva