:

:

TV Most

Foto: RSE

clock

Septembar 20, 2020   12:10

0

104

Rupnik: Rezultati sporazuma u Vašingtonu pozitivni i važni

Ekonomski rezultati sporazuma u Vašingtonu veoma su pozitivni i važni jer doprinose smanjivanju tenzija i nesporazuma, uz otvaranje saradnje, smatra francuski geopolitikolog Žak Rupnik.

Ekspert za pitanja centralne i istočne Evrope Žak Rupnik je u intervjuu za Novosti ocenio da je Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine najvažniji dokument još od potpisivanja briselskih sporazuma iz vremena Ketrin Ešton.

"Ne nalaze se svakoga dana predstavnici Beograda i Prištine da bi potpisali dokument, i to još s američkim predsednikom", istakao je Rupnik.

On je rekao da su ekonomski rezultati ovog sporazuma veoma pozitivni i da ih treba ohrabrivati. Sporazum doprinosi procesu smanjivanja tenzija i nesporazuma, uz otvaranje saradnje, što se, kako Rupnik ističe, uklapa u logiku Evropske unije. U tom smislu je sadržaj sporazuma iz Vašingtona veoma koristan, pod uslovom da brzo bude praćen sličnim događajem u Briselu, gde bi se obe strane saglasile da među sobom reše otvorena pitanja, smatra Rupnik.

Upitan da prokomentariše doprinos sporazuma poboljšanju situacije na čitavom Balkanu, francuski geopolitikolog je istakao da "prisustvo lidera dveju strana oko istog stola može da bude samo znak smanjenja tenzija". U tom smislu, sporazum može samo da bude od koristi, ističe Rupnik.

"Cilj je da se do konačnog rešenja problema stigne uspostavljanjem odnosa saradnje, do trenutka ulaska u EU, kada bude postojao strateški i politički ulog za obe strane", ocenio je Rupnik.

Izvor: T a n j u g

Žak Rupnikdijalog BG-PRVašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva