:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Januar 25, 2019   8:40

0

272

Ruše Srpsku da preseku uticaj Rusa

U Banjaluci održan hitan sastanak stranaka zbog pokušaja da se izbriše ime Republike Srpske, iz SDA izneli i ultimatum. Dodik: Odbacujemo bilo kakvo uslovljavanje, sačuvaćemo RS, njen naziv, kao i status.

Pokušaj Bakira Izetbegovića da preko inicijative SDA izbriše naziv Republike Srpska posredna je poruka nekih zapadnih centara moći rukovodstvu Srpske da "olabavi" svoje veze za Srbijom i Rusijom, prihvati ulazak BiH u NATO i prizna Kosovo.
Naime, eventualna promena naziva značila bi mnogo više od pukog preimenovanja jednog od dva konstitutivna entiteta - to bi izazvalo domino efekat promena Ustava BiH, praktično urušilo Dejtonski sporazum i poništilo sve što su Srbi njime dobili.
Drugim rečima, promena naziva značila bi kraj Republike Srpske.
Udar na Srpsku došao je samo nekoliko dana nakon posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, i razgovora koje je imao sa Miloradom Dodikom, koji trenutno obavlja funkciju predsedavajućeg Predsedništva BiH.
Dodik, koji je ocenio da inicijativa SDA predstavlja rušenje Dejtonskog sporazuma i inicijativu za razdruživanje u BiH, u četvrtak je održao hitan sastanak sa liderima svih srpskih političkih stranaka zastupljenih u parlamentima Srpske i BiH.
Oni su usvojili zajedničku izjavu u kojoj se navodi da Srpska upozorava da je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH u potpunosti "antisrpsko, antiustavno i antidejtonsko delovanje".

- Ukoliko bude prihvaćena ova apelacija od strane Ustavnog suda BiH, smatraćemo to flagrantnim kršenjem Dejtonskog sporazuma i zakazaćemo sednicu Narodne skupštine RS na kojoj ćemo odlučivati o budućem statusu Srpske - rekao je Dodik, koji je pročitao zajedničke zaključke.

On je naglasio da opšti okvirni sporazum za mir u BiH potvrđuje ime Republike Srpske i da je jasno naznačeno u članu 1, stav 3 Ustava BiH da se BiH sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH.

- Nikakvo davanje rokova Srpskoj ne dolazi u obzir. Nikakvo uslovljavanje nije moguće. To odbacujemo. Svi ćemo zajedno raditi da zaštitimo na najbolji mogući način RS, njeno ime i status - bio je jasan Dodik, koji je još jednom naglasio da je politika Srpske oko NATO jasna i da je za njih neprihvatljivo članstvo BiH u Alijansi.

Sastanku u Banjaluci prisustvovali su predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsednici DNS Marko Pavić, Socijalističke partije Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP Dragan Čavić, PDP Branislav Borenović, SDS Vukota Govedarica, potpredsednici SNSD Nebojša Radmanović i Demosa Spomenka Stevanović, kao i Obren Petrović i Boris Jerinić.

Predsednica RS Željka Cvijanović poručila je da neće proći inicijativa SDA i upozorila da oni političkim igrama pokušavaju da spreče implementaciju izbornih rezultata, jer im je očigledno u interesu da imaju svog kandidata koji sedi u parlamentu, ali isto tako i predsedavajućeg Saveta ministara.
Izetbegović je u četvrtak ponovio da ne odustaje od inicijative da traži da se u ime entiteta RS unesu i Bošnjaci i Hrvati i najavio da daje rok Srpskoj od šest meseci da poboljša položaj Bošnjaka u RS ili pokreće inicijativu pred Ustavnim sudom BiH. On je rekao da je SDA izabrala ovaj trenutak zbog "intenziviranih napada na BiH i njen evroatlantski put i u vreme kada se i samoproglašeno Kosovo pokušava dovesti u vezu sa statusom Srpske".

Stručnjaci za pravo sa kojima su "Novosti" u četvrtak razgovarale ukazuju da je posao Ustavnog suda BiH da štiti Ustav, a ne da ga menja.
Srđan Perišić, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kaže da je apelacija SDA o imenu RS neustavna i da Ustavni sud ne može da je prihvati. I bivši dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci i nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović ukazuje na to da je Dejtonski sporazum međunarodni ugovor, a Ustav BiH njegov Aneks 4:

- Nije posao sudija Ustavnog suda da ocenjuju ustavnost odredaba Ustava, a kamoli međunarodnog ugovora. Oni mogu da ocenjuju da li su niža pravna akta u saglasnosti sa Ustavom, ali ne mogu da ocenjuju nešto što je jasno precizirana ustavna odredba i da proglašavaju ustavnim ili neustavnim delove Ustava.

Zbog namere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime RS, Ambasada Rusije u Sarajevu u četvrtak je zatražila da danas bude održana vanredna sednica Saveta za implementaciju mira. Oni su upozorili da su ovo opasni pokušaji revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji i komplikuje formiranje institucija na svim nivoima. Iz Delegacije EU u Sarajevu saopštili su da polarizujući ultimatumi i potezi, uključujući preispitivanje ustavnog okvira, neće olakšati formiranje vlasti BiH.
Reakcije:

DAČIĆ: DESTRUKTIVNOST SDA

Pokušaji da se promeni ime Republike Srpske su neprihvatljivi. Još jednom se pokazuje destruktivnost SDA. Zbog nemogućnosti da se postigne konsenzus u Sarajevu, mnoga važna pitanja između Srbije i BiH, poput granica, ostaju otvorena. Situacija u Bosni je ionako nestabilna, a ovakvi pokušaju nimalo ne doprinose smirivanju tenzija. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, mi smo za mir i stabilnost, za teritorijalni integritet BiH, ali i za očuvanje Srpske - poručio je u četvrtak, za "Novosti", srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

VULIN: PRODUBLjUJU SE PODELE

Ovo je napad na samo biće Srpske i Srbi u BiH na tu provokaciju moraju odgovoriti jedinstveno i smireno. Bilo kakava promena Dejtonskog sporazuma apsolutno je neprihvatljiva za državu Srbiju koja je njegov garant. Samo dva entiteta i tri naroda u BiH mogu da se dogovore ako nešto hoće da promene - poručio je u četvrtak srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Prema njegovim rečima, inicijativa SDA će blokirati politički život u BiH, a produbiće i podele.

INCKO: PODRIVA SE POVERENjE

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je najava inicijative za osporavanje naziva RS usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva poverenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima. Incko je podsetio da se, prema Ustavu BiH, ona sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH. Visoki predstavnik je pozvao stranke da se uzdrže od bilo kakvih daljih polarizirajućih poteza i retorike, već da se konstruktivno uključe u što brže formiranje vlasti na svim nivoima.

KOMŠIĆ: LIČI MI NA DOGOVOR

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da mu najava zahteva SDA "liči na dogovor SNSD i SDA".

- I jedni i drugi imaju koristi od ovakve situacije. SDA da izvrši dodatni pritisak, pre svega na bosanskohercegovački blok, kako bi morali sa njima u vlast, a SNSD-u koristi jer ovim "ubija" i ono malo preostale opozicije u RS, te potpuno "ubija" priču o NATO putu BiH - kazao je Komšić.

Izvor: Večernje novosti

republika srpskaSDADejtonski sporazumKosovoizetbegovićNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva