Rusija: Branićemo svoje interese u Venecueli svim sredstvima

:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2019   13:17

0

86

Rusija: Branićemo svoje interese u Venecueli svim sredstvima

Rusija će braniti svoje interese u Venecueli u okviru međunarodnog prava koristeći "sve raspoložive mehanizme", izjavio je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusija je prethodnih godina održavala bliske veze sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom i odobravala je kredite toj zemlji, među kojima je i zajam ruske naftne kompanije Rosnjeft venecuelanskoj kompaniji PDVSA.

Rosnjeft je pozajmio šest milijardi dolara PDVSA, a ta sredstva bi do kraja ove godine morala biti u potpunosti vraćena kroz isporuke sirove nafte.

Prema podacima kompanije "S&P Global Platts", Venecuela je zaključno sa novembrom 2018. godine imala 3,1 milijardu dolara preostalog kredita za otplatu Rosnjeftu, navodi Raša tudej.

Ruska kompanija takođe ima pet zajedničkih projekata sa PDVSA u Venecueli.

Američko Ministarstvo finansija je u ponedeljak uvelo novu rundu sankcija protiv PDVSA, u nastojanju da spreči "dalju prodaju venecuelanske imovine od strane Madura i da doprinese očuvanju te imovine za stanovnike Venecuele".

Zvanični Kremlj sankcije protiv PDVSA smatra "ilegalnim", znakom "nelojalne konkurencije" i pokušajem da se upliće u unutrašnje poslove Venecuele, izjavio je juče Peskov.

"Rusija procenjuje potencijalne posledice sankcija na PDVSA po Moskvu", dodao je Peskov.

Prema procenama analitičara "Platts-a", bez obzira na ishod političke bitke u Venecueli, Rosnjeft neće biti uskraćen za naftne aktive u Venecueli, jer je nafta praktično jedini prihod koji država može da ostvari u čvrstoj valuti.

Analitičar jedne zapadne banke procenjuje da je imovina Rosnjefta u Venecueli oko 2,5 milijarde dolara, plus još 2,5 milijardi dolara, koliko će dobiti u isporukama nafte za kredit odobren PDVSA.

Poziv opoziciji u Venecueli na dijalog s Madurom

Rusija je pozvala opoziciju u Venecueli da ostavi po strani sve preduslove i da započne pregovore sa Madurom.

Taj poziv je poslao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov koji je istakao da Moskva želi da pomogne stvaranje uslova za dijalog između vlasti i opozicije u Venecueli, prenosi Rojters.

Lavrov je kazao da bi svako međunarodno posredovanje u tim pregovorima trebalo da bude nepristrasno i da uključuje širok spektar zemalja.

Rusija je razgovarala sa Kinom, Latinskom Amerikom i evropskim zemljama da bi unapredila taj dijalog.

Izvor: Танјуг

LavrovRusijaVenecuela
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva