:

:

TV Most

Foto: ukrinform.net

clock

Maj 22, 2023   8:17

0

109

Rusija izvršila vazdušne napade na Dnjepropetrovsk, čulo se oko 15 eksplozija

Rusija je izvršila tokom protekle noći vazudušne napade na grad Dnjepropetrovsk na jugoistoku Ukrajine, saopštili su jutros ukrajinski zvaničnici, a mediji su izvestili o nizu eksplozija. 

Načelnik Dnjepropetrovske oblasti, Serhij Lisak, pohvalio je ukrajinsku PVO za obaranje ruskih raketa.

Lisak je na Telegramu ruske snage nazvao "teroristima", preneo je Rojters.

Novinska agencija RBC-Ukrajina javila je da se čulo oko 15 eksplozija u Dnjepropetrovsku tokom više od 90 minuta upozorenja za vazdušne napade. 

Rusija je ovoga meseca nastavila raketne i napade dronovima na ciljeve u Ukrajini nakon gotovo dvomesečnog zatišja, a sada su napadi najintenzivniji od početka rata i dešavaju se nekoliko puta nedeljno, javlja Rojters.

Prigožin: Obećali smo da ćemo osvojiti Bahmut, predajemo ga Ministarstvu odbrane

Lider ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je da su njegove trupe, kako su i obećale, osvojile celu teritoriju Bahmuta i da će napustiti zonu konflikta u toj oblasti u toku sledeće nedelje.

Foto: AP

"Osvojili smo celu teritoriju Bahmuta kao što smo i obećali, do poslednjeg centimentra, danas ništa nismo dalje osvajali", naveo je Prigožin u nedelju u audio poruci na Telegramu.

On je rekao da će teritoriju Bahmuta predati ruskom Ministarstvu odbrane, preneo je Rojters.

"Kao što smo rekli juče - predajemo naše pozicije Minsitarstvu odbrane i 25. maja napuštamo zonu konflikta", izjavio je Prigožin u subotu, rekavši da su njegove snage preuzele Bahmut, nakon devetomesečne opsade tog grada na istoku Ukrajine

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski demantovao je da je Bahmut pao u ruke ruskih snaga.

Rojters navodi da nije mogao da potvrdi izveštaje sa linije fronta.

Nuklearna elektrana Zaporožje prebačena na rezervno napajanje

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa spoljnog napajanja preko linije sa teritorije Ukrajine i prebačena na dizel generatore, objavljeno je na Telegram kanalu nuklearke.

"Usled gašenja visokonaponske linije od 750 kilovolta, nuklearka  Zaporožje je izgubila eksterno napajanje. Snagu za sopstvene potrebe obezbeđuju dizel generatori“, navedeno je u objavi, prenosi Interfaks.

Istražuju se razlozi isključenja linije.

Dodaje se da je radijacija na lokaciji nuklearne elektrane normalna.

Zaporožje ​​je najveća nuklearna elektrana u Evropi, sa šest blokova. Stanica ne proizvodi struju od 11. septembra 2022. godine. Pet reaktora je u hladnom režimu, a jedan radi zbog obezbeđivanja sopstvenih potreba elektrane. 

Od marta prošle godine nuklearka Zaporožje je pod kontrolom ruskih snaga, a od 1. septembra prošle godine u njoj dežura nekoliko stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji se periodično smenjuju.

Antonov: Isporučivanje aviona F-16 Ukrajini postavilo bi pitanje umešanosti NATO

Isporučivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu postavilo bi pitanje umešanosti NATO-a u sukob, saopštio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Foto: AP

Antonov je napisao na Telegramu da ne postoji potrebna infrastruktura za upravljanje tim borbenim avionima u Ukrajini, kao i da nema potrebnog broja pilota i osoblja za održavanje aviona, preneo je Rojters.

Antonov je takođe upozorio da će svaki ukrajinski udar na Krim biti smatran udarom na Rusiju. 

"Važno je da SAD budu potpuno svesne ruskog odgovora", istakao je Antonov.

Predsednik SAD Džozef Bajden, odobrio je u petak programe obuke za ukrajinske pilote na borbenim avionima F-16.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uverio je Bajdena u nedelju da se avioni F-16 neće koristiti za napade na rusku teritoriju.  

Ukrajina je u poslednje vreme intenzivirala napade na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu koji je Rusija anektirala 2014. godine, podseća britanska agencija.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaRusijaBahmutF 16PrigožinDnjepropetrovsk
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva