:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 26, 2019   17:35

0

135

"Rusija neće dozvoliti da bilo ko dira Srbiju"

Rusija će pomagati i podržavati Srbiju i neće dozvoliti napade na našu zemlju u bilo kom smislu, osim u političkom, preneo je predsednik Aleksandar Vučić poruku predsednika Rusije Vladimira Putina, posle razgovora sa šefom ruske države o Kosovu i Metohiji.

Vučić je novinarima rekao da je sa Putinom razgovarao u prisustvu saradnika, a potom, dodatno, još pet minuta u četiri oka, i da je to bio svakako jedan od najdužih i najvažnijih susreta, pored onog sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, jer u Berlin, gde ćemo, kaže, "biti usamljeni u stavu o KiM", ide sa učvršćenom pozicijom.

"Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka ni jednostavna. Ali, posle susreta sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili prijateljstvo i racionalan, realan i odgovoran pristup rešavanju problema Kosova", naveo je predsednik.

Rekao je da je detaljno obavestio ruskog predsednika o onome što se dešava na i oko Kosova i Metohije, i da je od Putina dobio uveravanja da će pomagati i podržavati Srbiju i da Rusija "neće dozvoliti da bilo ko, na bilo koji način dira Srbiju ili po nekakvom drugom smislu, osim političkom, vrši napade na našu zemlju".

"Upoznao sam ga sa svim što se dešava, koliko je moguće na racionalan način o tome govoriti. Putin je bio iznenađen, zaprepašćen, da su Albanci zabranili Srpskoj listi da izađu na izbore. Samo sam slegao ramenima i rekao da ne želim da mu oduzimam vreme, da bi sve što bih rekao izgledalo kao da se žalim i kukam, tim pre što ga je Lavrov izvestio o svemu tome", rekao je Vučić.

Ističe da je podrška Rusije važna, i da je pet minuta nasamo razgovarao s Putinom. Prema njegovim rečima, dodatno su učvrstili poverenje i dogovorili se oko nekih drugih bitnih stvari.

Dodaje da je u čudu svaki dan sa novim pričama, novim izjavama iz Prištine i ne samo iz Prištine.

"I ne mogu da kažem da imam strah od onoga što će se zbivati u Berlinu, ali da osećam neku veliku radost što ću te ljude iz Prištine da vidim  – ne. I neku nadu da je moguć kompromis, takođe ne. Nadam se da neće biti dodatnog dolivanja na vatru. To bi bilo najbolje", kaže Vučić.

Nema dijaloga bez ukidanja taksi 

Naveo je da bez obzira na izjave pojedinih evropskih lidera da će sastanak u Berlinu biti mesto "revitalizacije dijaloga", on ponavlja da dijaloga neće biti dok Priština ne ukine "anticivilizacijske" takse.

"Ukinite takse i imaćete dijalog, jer dijaloga neće biti bez ukidanja taksi. Ne znam kako to neko misli, ali i glavu na panj možete da mi stavite, ali se moj stav neće promeniti", poručio je predsednik iz Pekinga.

Upitao je o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada, kaže, oni nisu sposobni da poštuju sporazume koje su potpisali, navodeći Briselski sporazum i CEFTA sporazum.

"I kada su 2008. godine jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Srbija nije rušila CEFTA sporazum, ni tada, a ni 2009. i 2010. godine. Vi rušite CEFTA u novembru 2018. godine, pa nije ovo 1906. da pričamo o carinskom ratu", rekao je Vučić.

Podseća da su uveli i vojsku nasuprot sopstvenom "ustavu", i upitao o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada oni nisu u stanju da se drže sporazuma koje su potpisali.

"Uslov svih uslova je slobodan protok robe, kapitala i ljudi. Vratite to i mi se vraćamo dijalogu", rekao je Vučić.

Izvor: RTS

Aleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva