:

:

TV Most

clock

April 17, 2019   14:00

0

288

Rusija neće dozvoliti kršenje Rezolucije 1244 o Kosovu i Metohiji

Rusija poziva SAD i Evropsku uniju da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i da utiču na kosovske lidere da zaustave provokacije protiv Srbije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, posle razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

"Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucije Saveta bezbednosti, koje su sačinjene zajedno sa Sjedinjenim Državama i Evropom, i nateraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku", rekao je Lavrov, prenosi Tass.

On je istakao da Rusija neće dozvoliti da Savet bezbednosti promeni mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

"Čini nam se da Zapad pokušava da prisili sekretarijat UN da progura neke predloge, koji će potkopati mandat Misije UN na Kosovu. To bi bilo direktno kršenje Rezolucije 1244, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se taj provokativni plan ne realizuje", naglasio je Lavrov.

Kolonijalni mentalitet Zapada, smatraju da odlučuju o sudbini sveta

Lavrov je poručio da se problem Kosova, umesto postavljanjem ultimatuma, može rešiti isključivo zbližavanjem pozicija i konsenzusom.

Kako javlja Sputnjik, o ideji dvostrukog suvereniteta na Kosovu, o čemu pišu neki prištinski mediji, Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet.

"Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti", istakao je Lavrov posle sastanka sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

On je ocenio da su SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitičkih uspeha za najkraće vreme do sledećih izbora.

To, prema njegovim rečima, zahteva daleko više vremena nego da se postavljaju ultimatumi i da se traži da se oni smesta prihvate, ali to je jedini put ka stabilnom rešenju problema.

"Nažalost, naše zapadne kolege, u principu, smatraju da odlučuju o sudbini sveta i kolonijalni aspekti u mentalitetu su počeli da se ispoljavaju", rekao je Lavrov.

Oni, kako je dodao, govore o izuzetnosti i o tome da upravo zapadna grupa zemalja ima prava da određuje ko je u pravu, a ko je kriv.

"Sve manje govore o međunarodnom pravu, a sve više o pravilima koje su oni izmislili i koje moraju da prihvate sve ostale zemlje, zaobilazeći SB UN i ignorišući same UN", upozorio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je ocenio i da postoje aktivni i impulsivni potezi i o Kosovu, i o Avganistanu, i o Korejskom poluostrvu, kao i u drugim pravcima.

"Shvatamo želju administracije u Vašingtonu da ostvari spoljnopolitičke uspehe, da bi ih predočila biračima, ali ipak akcenat ne treba da budu vlastiti birački ciklusi, nego interesi stabilnog dugoročnog i trajnog rešenja", naveo je Lavrov.

On je skrenuo pažnju i na ponašanje Zapada na međunarodnoj sceni, a kao primer naveo 20. godišnjicu bombardovanja Srbije.

"Šta ste čuli od članica NATO? Pa da su bili u pravu, da su donosili demokratiju i slobodu ugnjetenima i samo to. Nikakve griže savesti, nikakvih sećanja na to kako su bombardovali mostove po kojima su išli putnički vozovi, kako su bombardovali televiziju u Beogradu... takav pristup imaju ti ljudi", rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Dačić: Nećemo povlačiti nikakve poteze bez konsultacija sa Rusijom

Dačić je naglasio da Srbija u zaštiti nacionalnih i državnih interesa uvek polazi od toga da se konsultuje sa Rusijom i ocenio da je zato važno što će sastanak Vučića i Putina biti održan pre onog u Berlinu.

To je zbog toga što će se, kako je naveo, u nemačkoj prestonici vršiti pritisak na Srbiju da popusti i nastavi dijalog bez ukidanja taksi.

"Veoma su važne konsultacije i zato svi treba otvoreno i javno da znaju da mi nećemo povlačiti nikakve poteze, kada govorimo o nekom pokušaju pronalaženja trajnog rešenja za problem KiM, ako ikada to bude bilo moguće, bez konsultacija sa Rusijom", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbiju veoma raduje stav da će Rusija podržati sve što je u interesu naše zemlje i naglasio da se Srbija u međunarodnim organizacijama rukovodi time "da budemo jedni drugima od pomoći".

"Mislim da su tu naši odnosi na veoma visokom nivou", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je da će Srbija uvek, zajedno sa Rusijom, raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rešenja za otvorene probleme koji postoje u našem regionu.

On je zahvalio Rusiji, predsedniku Putinu i svom, kako je rekao, "prijatelju, bratu i kolegi" Lavrovu na velikoj podršci koju pružaju našoj zemlji kada reč o odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni i državni interes bez pomoći Ruske Federacije", rekao je Dačić.

U tom kontekstu ukazao je značaj činjenice da je Rusija stalna članica SB UN, tela bez čije saglasnosti nije moguće eventualno članstvo Kosova u UN, kao i pomoć Moskve i drugih prijatelja Srbije u vezi sa zahtevima Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol.

Dačić je rekao da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova i izrazio nadu da će taj proces biti nastavljen.

Podsetivši da sa Lavrovom ima dogovorenu "tradiciju" da se sastaju najmanje dva puta godišnje - jednom u Srbiji, jednom u Rusiji, Dačić je rekao da sada, nakon njegove posete Moskvi, očekuje da Lavrov ponovo dođe u Srbiju do kraja godine.

"U osnovi sadašnjih odnosa (Srbije i Rusije) je duboko uzajamno razumevanje, nivo našeg dijaloga je na visokom nivou", rekao je Dačić u Moskvi i istakao značaj posete Putina Srbiji 17. januara.

Srbija ne može da zaštiti svoje interese bez saradnje sa Rusijom

Stav Srbije je jasan - kad Priština ukine takse, onda može da se nastavi dijalog, izjavio je šef srpske diplomatije.

"O tome koje je neko trajno rešenje, mislim da je daleko sada razgovarati jer do sada nije konkretno razgovarano ni o jednom predlogu", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da Srbija nikad neće prihvatiti nijedno rešenje u vezi sa pitanjem Kosova, ali i drugim otvorenim pitanjima u regionu, bez najuže konsultacije sa Ruskom Federacijom jer, kako je naveo, ne može da zaštiti nacionalne i državne interese bez saradnje sa Rusijom.

On je dodao da je Srbija apsolutno saglasna sa tim da Savet bezbednosti UN mora da verifikuje bilo kakav dogovor između Beograda i Prištine.

Dačić je podsetio i na stav pojedinih zapadnih zemalja da Kosovo kao tema treba da se izbaci sa dnevnog reda Saveta bezbednosti UN i da se ukine Misija UNMIK-a, dok se istovremeno, kako je naglasio, SB UN sastaje najmanje dva puta godišnje da raspravlja o BiH.

"Niko nikad nije tražio da se ta tema skine sa dnevnog reda. Šta ima da se danas raspravlja u SB UN o BiH, je l' tamo postoji sad neki ratni problem", upitao je Dačić ističući da se dva puta godišnje raspravljalo i o radu međunarodnog privremenog suda u Hagu.

Znači, konstatovao je, njima smeta Kosovo.

"Ne žele da se o tome javno govori i zato predlažu zatvorene sednice, da bi se što manje govorilo o ovoj temi i da bi se na nas vršio pritisak. Ne možete da uđete u EU, ne možete ovamo-onamo, dok ne prihvatite nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

S druge strane, kako je naglasio, Srbija ne može i nikada neće prihvatiti jednostrane akte Prištine.

 "Ako neko želi dijalog i kompromis, Srbija je spremna na kompromis. Ako neko ne želi kompromis, mi ćemo nastaviti našu borbu, a za sve to, siguran sam, imaćemo podršku Ruske Federacije", poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da međunarodna zajednica, pre svega EU, "ne tera" Prištinu da primeni obaveze iz Briselskog sporazuma, već da se "stalno ide logikom da se donošenjem raznih novih jednostranih odluka stvara jedna nova politička realnost".

U tom smislu, podsetio je da niko više ne spominje da Priština nije formirala ZASO, niti da je donela odluku o formiranju vojske, a da je situacija sada takva da Priština traži nešto zauzvrat da bi ukinula takse.

Podsetio je i da je zbog "pogrešnih odluka nekih prethodnih vlasti", odnosno, kako je precizirao, Borisa Tadića i Vuka Jeremića, doneta rezolucija Skupštine UN da se dijalog prebaci u Brisel, kao i da je prošlo šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da nije uspostavljena ZSO.

Srbija trpela velike pritiske zbog Turskog toka

Osvrnuo se i na ekonomske odnose, navodeći da ga raduje da se povećava stopa "obimne spoljnotrgovinske razmene", koja je prošle godine iznosila više od tri milijardi dolara.

"Mi želimo da se to nastavi", rekao je Dačić.

Ukazao je i na to da je počela izgradnja gasovoda kroz Srbiju, takozvanog Turskog toka, ali je istakao da je Srbija trpela velike pritiske zbog toga, naročito sa Zapada.

"Ne znam u čemu je gas koji dolazi iz Rusije u Srbiju specifičan u odnosu na gas koji Rusija šalje u Nemačku ili neku drugu zemlju? Ne znam, Sergej, je l' postoji neka razlika u tome?", upitao je on.

Dačić je dodao da je cilj da se radovi na delu Turskog toka, koji prolazi kroz Srbiju, što pre završe.

"Prvo mora da se završi deo kroz Bugarsku, ali mi nećemo čekati to. Već su krenuli radovi i očekuje se da će ove ili sledeće godine biti okončani", rekao je on.

Podsetio je i na druge projekte između dve zemlje, te je ocenio da je saradnja na političkom nivou veoma dobra.

"Imamo strateške odnose i zato me raduju ovakve posete i mislim da su one faktor podsticaja za dalju saradnju", rekao je Dačić.

Podsetio je da se ove godine obeležava 140 godina od uspostavljanja prvog diplomatskog predstavništva tadašnje Kneževine Srbije u carskoj Rusiji.

Tim povodom, kako je naveo, u ambasadi Srbije, uz pomoć ruske strane, otvoriće izložbu zajedno sa kopredsednikom ruskog dela mešovitog komiteta Jurijem Borisovim.

Lavrov: Pritisci na Srbiju će se nastaviti

Lavrov je poručio da se problem Kosova, umesto postavljanjem ultimatuma, može rešiti isključivo približavanjem pozicija dve strane i konsenzusom i upozorio da će se pritisci SAD na Beograd da prizna Kosovo nastaviti.

Na pitanje o ideji dvostrukog suvereniteta na Kosovu, o čemu pišu neki prištinski mediji, Lavrov je rekao da Zapad, kad je priznavao nezakonito proglašenu nezavisnost Kosova, nije pominjao dvostruki suverenitet.

"Ali ponavljam, na našim srpskim prijateljima je da donesu odluku. Što se tiče pritiska na Srbiju i zahteva da prizna nezavisnost Kosova, taj pritisak će se nastaviti. Pre svega SAD i aktuelna administracija obuzeti su težnjom da postignu što više spoljnopolitičkih uspeha za kratko vreme pre sledećih izbora", istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

"To zahteva daleko više vremena nego da se postavljaju ultimatumi i da se traži da se oni smesta prihvate, ali to je jedini put ka stabilnom rešenju problema. Nažalost, naše zapadne kolege u principu smatraju da odlučuju o sudbini sveta i kolonijalni aspekti u mentalitetu su počeli da se ispoljavaju", konstatuje Lavrov.

Kako dodaje, oni govore o izuzetnosti i o tome da upravo zapadna grupa zemalja ima prava da određuje ko je u pravu, a ko je kriv.

"Sve manje govore o međunarodnom pravu, a sve više o pravilima koje su oni izmislili i koje moraju da prihvate sve ostale zemlje, zaobilazeći SB UN i ignorišući same UN", upozorio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je ocenio i da postoje aktivni i impulsivni potezi i o Kosovu, i o Avganistanu, i o Korejskom poluostrvu, kao i u drugim pravcima.

"Shvatamo želju administracije u Vašingtonu da ostvari spoljnopolitičke uspehe kako bi ih predočila biračima, ali ipak akcenat ne treba da budu vlastiti birački ciklusi nego interesi stabilnog, dugoročnog i trajnog rešenja", naveo je Lavrov.

On je takođe skrenuo pažnju na ponašanje Zapada na međunarodnoj sceni, a kao primer je naveo 20. godišnjicu bombardovanja Srbije.

"Šta ste čuli od članica NATO-a? Pa da su bili u pravu, da su donosili demokratiju i slobodu ugnjetenima i samo to. Nikakve griže savesti, nikakvih sećanja na to kako su bombardovali mostove po kojima su išli putnički vozovi, kako su bombardovali televiziju u Beogradu, takav pristup imaju ti ljudi", rekao je Lavrov.

Napori Rusije za razvoj koordinacije spoljne politike sa Srbijom

Lavrov je najavio da će Rusija nastaviti napore za razvoj koordinacije spoljne politike sa Srbijom.

"Nastavljamo intenzivan dijalog i kontakte na najvišem nivou, čemu je ton posebno dala poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu u januaru", rekao je Lavrov.

On je podsetio da je Putin sa zvaničnicima u Beogradu tada razgovarao o sprovođenju prethodnih dogovora, kao i da su dogovoreni novi vidovi saradnje u oblasti privrede, spoljne politike i međuparlamentarne razmene.

"Naša parlamentarna saradnja se razvija", istakao je Lavrov.

"Sledeći sastanak bilateralne Međuparlamentarne komisije, kojom kopredsedavaju predsednik Dume, Vjačeslav Volodin i predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, biće održan u junu u Beogradu", dodao je Lavrov.

Vučić sa Putinom 26. aprila u Pekingu

Dačić je izjavio da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin sastati 26. aprila u Pekingu, tokom Drugog foruma za međunarodnu saradnju "Pojas i put".

Prema njegovim rečima, politički odnosi Srbije i Rusije su veoma dobri, oni su na strateškom nivou.

"Poseta predsednika Putina je bila od izuzetnog značaja. Već je dogovoren termin susreta predsednika Vučića i Putina na samitu u Kinu. To će biti 26. aprila, a 29. je sastanak u Berlinu, koji je zakazala Angela Merkel uz prisustvo predsednika Francuske Makrona", rekao je Dačić.

Izvor: Танјуг

LavrovDačićRezolucija 1244
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva