:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2022   8:37

0

156

Rusija: Nema detalja predloga o demilitarizaciji Zaporožja

Rusija još čeka na konkretne detalje inicijative za uspostavljanje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopštio je novinarima stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Komentarišući mogućnost demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane, koju je ranije u utorak predložio generalni direktor IAEA Rafael Grosi, Nebenzja je rekao da je generalni sekretar UN Antonio Guteres izneo tu inicijativu „pre nekoliko meseci“, prenosi TASS.

„Dakle, prvo pitanje koje sam tada postavio, bilo je: Želim da znam detalje. Isto je i sada. Ne znam šta generalni direktor Grosi misli pod tim ili u kojoj meri bi to poboljšalo bezbednost“, rekao je ruski diplomata novinarima.

On je još saopštio da „u trenutnim okolnostima, demilitarizacija neće biti mera za zaštitu postrojenja“.

„Jedini razuman način da se osigura da elektrana bude zaštićena od nuklearnih nesreća je da se zaustavi ukrajinsko granatiranje postrojenja", saopštio je Nebenzja.

IAEA je u utorak sumirala rezultate svoje inspekcijske posete nuklearnim postrojenjima u Ukrajini, uključujući i nuklearnu elektranu Zaporožje, i objavila odgovarajući izveštaj.

IAEA je u svom izveštaju pozvala da se odmah uspostavi bezbednosna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Nekoliko sati kasnije, generalni direktor IAEA Rafael Grosi saopštio je Savetu bezbednosti UN putem video veze da će uskoro stranama poslati svoje predloge o bezbednosti nuklearke Zaporožje, navodi TASS.

Rusija traži dodatna objašnjenja IAEA u vezi izveštaja

Rusija je zatražila "dodatna objašnjenja" od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u vezi pojedinih delova njenog izveštaja o nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi Rojters.

Lavrov je novinskoj agenciji Interfaks saopštio da je Moskvi potrebno više detalja o nalazima IAEA i da je poslala zvaničan zahtev za pružanje dodatnih informacija.

„Potrebna su dodatna objašnjenja jer u izveštaju ima više pitanja. Neću ih sada navoditi, ali smo tražili pojašnjenja od generalnog direktora IAEA“, rekao je Lavrov ruskoj agenciji.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad da vrši pritisak na misiju IAEA u elektrani, prenela je agencija RIA Novosti.

Ona je takođe rekla da Ukrajina koordinira svoje napade na postrojenje uz pomoć SAD i drugih zapadnih zemalja.

Zaharova je navela da je Rusija dostavila IAEA kompletne podatke o izvoru granatiranja Zaporožja i postavila je pitanje zašto ta organizacija u svom izveštaju nije navela Ukrajinu kao izvor napada na nuklearnu elektranu, navodi RIA Novosti.

IAEA je u utorak pozvala da se zaustavi granatiranje u blizini postrojenja i da se odmah uspostavi bezbednosna zona oko elektrane u izveštaju objavljenom nakon njene inspekcije u Zaporožju prošle nedelje.

Postrojenje je pod kontrolom ruskih snaga od marta, ali tamo i dalje radi ukrajinsko osoblje i povezano je sa ukrajinskom električnom mrežom.

I Kijev i Moskva optužuju jedni druge za ispaljivanje projektila na elektranu, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe slične onoj u Černobilju.

Ukrajina negira da napada postrojenje i optužuje Moskvu da je stacionirala teško naoružanje u nuklearnoj elektrani, što Rusija negira, navodi Rojters.

Zelenski: Podrška IAEA ako podrazumeva demilitarizaciju

Ukrajinske vlasti podržaće poziv Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se stvori bezbednosna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, ukoliko ta inicijativa podrazumeva demilitarizaciju postrojenja, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Ako je suština tog predloga demilitarizacija teritorije postrojenja, možemo da podržimo tu demilitarizovanu zonu bezbednosti", rekao je Zelenski, a prenosi TASS.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je juče izveštaj o Ukrajini u kojem je navela da postoji hitna potreba za uvođenjem privremenih mera da bi se sprečila nuklearna nesreća koja bi proistekla fizičkim oštećenjem nuklearne elektrane Zaporožje.

IAEA je navela da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju.

Izvor: T a n j u g

Zaporožjenuklearna elektranademilitarizacijaVasilij NebenzjaVolodimir ZelenskiIAEA
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva