:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2020   19:17

0

80

Rusija: Novičok je zapadni brend, mi ga ni ne posedujemo

Toksične supstance iz grupe "novičok" razvijaju se u najmanje 20 zapadnih zemalja, a Rusija ih ne poseduje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da su struktura i maseni spektar bojnog agensa "novičok" prvi put predstavljeni u spektralnoj bazi podataka Insituta američkih standarda, a da je Konvencija hemijskog oružja kasnije otkrila čitavu porodicu toksičnih hemikalija nastalu na osnovu tog jedinjenja.

"Uz SAD, najmanje 20 zapadnih zemalja radi na novičoku. Zato je novičok čisto zapadni brend. Sintetizovan je i dostupan u tim zemljama u 140 verzija. Mi ga nemamo", ističu iz ministarstva.

U saopštenju je ocenjeno da izjava nemačkog ministra spoljnih poslova da su zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim apsurdni ruski zahtevi Nemačkoj i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, izaziva ogorčenje i ne doprinosi istrazi.

"Sve što želimo je legalna, tehnička i organizaciona pomoć u interesu sveobuhvatne i objektivne istrge o onome što se dogodilo. Veoma bismo voleli da znamo ko stoji iza anti-ruske provokacije koja je orkestrirana od samog početak. Zauzvrat dobijamo agresivnu retoriku i čistu maniplulaciju činjenicama", navodi ministarstvo.

Ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu.

Avion je hitno sleteo u Omsku, a opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. Na zahtev porodice, on je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova "novičok".

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Izvor: Танјуг

novičokRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva