:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 30, 2023   10:28

0

59

Rusija obeležava Dan ujedinjenja novih regiona

Prvi put Rusija obeležava Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom federacijom, a reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan ujedinjenja Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.

"Pre godinu dana, 30. septembra, desio se odlučujući, istinski istorijski i sudbonosni događaj – potpisani su sporazumi o prijemu u sastav Rusije četiri nova subjekta Federacije. Milioni stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti su načinili su svoj izbor – da budu sa svojom otadžbinom", naveo je Putin u čestitki, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, vlasti uspostavljene u Kijevu posle puča 2014. godine pokušale su da zaplaše stanovnike tih regiona, da im oduzmu pravo da sami odlučuju o svojoj budućnosti i sudbini i da im oduzmu kulturu, tradiciju i maternji jezik.

"Ali ništa i niko ne može da slomi volju miliona ljudi, njihovu veru u istinu i istorijsku pravdu", istakao je Putin i ocenio da su ljudi tu svesnu, dugo očekivanu i zaista narodnu odluku doneli na referendumima potpuno u skladu sa međunarodnim standardima.

Dodao je da predstoji mnogo posla i da će biti potrebno sprovođenje obimnog programa oživljavanja i društveno-ekonomskog razvoja tih regiona.

"I mi ćemo sigurno ostvariti svoje ciljeve", istakao je Putin. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva