:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 17, 2019   14:11

0

79

Rusija počela da vraća oduzete brodove Ukrajini

Rusija je počela da vraća ukrajinske vojne brodove zaplenjene 25. novembra prošle godine u Kerčkom zalivu, saopštile su ruske vlasti. Televizija Krim24 prenela je da su brodovi transportovani motornim čamcima ruske Savezne bezbednosne službe na Krimu i da će biti predati Ukrajini kod rta Tarhankut.

Izveštač na Krimu, kojeg je Rusija pripojila Ukrajini 2014. godine, video je da tegljači vuku tri plovila kroz Kerčanski zaliv prema Crnom moru gde mogu potencijalno putovati dalje prema Ukrajini, prenosi Rojters.

Pre skoro godinu dana tri ukrajinska broda koja su prolazila kroz Kerčki moreuz na putu ka Marijupolju oduzeta su jer nisu imala dozvolu za prolazak i zašli su u ruske teritorijalne vode. Moskva je saopštila da su brodovi - dva mala ukrajinska oklopna artiljerijska broda i tegljač - ilegalno ušli u njene teritorijalne vode. Kijev je to negirao.

Rusija je vratila mornare koji su u septembru bili na brodovima za Ukrajinu, u sklopu dogovora o razmeni zarobljenika.

Ruski list Konversant objavio je u subotu da je Moskva odlučila da brodove vrati u Ukrajinu i da će ih ruski tegljači povući u Crno more i predati tri ukrajinska broda. Taj korak će se verovatno smatrati merom za izgradnju poverenja uoči planiranog samita o Ukrajini sledećeg meseca.

Čelnici Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine sastaće se u Parizu 9. decembra u pokušaju da unaprede napore za mirno rešavanje sukoba na istoku Ukrajine, objavilo je u petak francusko predsedništvo.

Razne ruske medijske kuće su objavile da će brodovi biti vraćeni u Ukrajinu bez oružja i dokumentacije.

U sukobu više od pet godina u istočnoj Ukrajini između proruskih aktivista i ukrajinskih vladinih snaga ubijeno je preko 13.000 ljudi.

Odnosi Ukrajine i Rusije su propali nakon aneksije Krima na Moskvi, što je potaknulo zapadne zemlje da uvedu sankcije Rusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će okončati sukob, prenosi Rojters.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva