:

:

TV Most

clock

April 08, 2020   21:58

0

77

Rusija postigla naftni sporazum sa OPEK-om

U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEK-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 odsto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno, saopštio je danas neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva energetike, prenosi TAS.

"Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno", rekao je zvaničnik Kremlja.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključene SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno.

Očekuje se da sutra bude održana video sednica zemalja OPEK o smanjenju svetske proizvodnje nafte.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Rusija spremna da smanji proizvodnju nafte samo ukoliko i drugi svetski proizvođači nafte, uključujući i SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEK istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Naime, zbog neuspešnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEK su po inerciji povećale svoju proizvodnju, ali u trenutku širenja korona virusa u svetu i pada potražnje za naftom na svetskim tržištima, cena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u poslednje dve decenije.

Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima "crnog zlata" da se uključe u njih.

Izvor: RTV, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva