:

:

TV Most

clock

Jul 31, 2022   8:01

0

149

Rusija pozvala UN da istraže granatiranje zatvora u Jelenovki

Rusija je zvanično pozvala eksperte UN i Crvenog krsta da sprovedu istragu o napadu na istražni zatvor u Jelenovki, gde su bili ukrajinski ratni zarobljenici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruska Federacija je, u interesu sprovođenja objektivne istrage o napadu na istražni zatvor u Jelenovki, koji je doveo do pogibije velikog broja ukrajinskih ratnih zarobljenika, zvanično pozvala eksperte UN i Međunarodne Komiteta Crvenog krsta“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je u raketiranju zatvora u Jelenovki, koje su  izvele ukrajinske snage, poginulo 40 ratnih zarobljenika.

Rusko ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gde se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov, prenosi RIA Novosti.

Rusija: Gutereš da odreaguje na napad na zatvor

Rusija čeka da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš odreaguje na napad na pritvorski centar u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je na Telegram kanalu prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Prema njegovim rečima, ruske diplomate su privukle pažnju šefa UN na odgovornost Ukrajine za napad na zgradu zatvora i osudile "pokušaje kijevskog režima da na Rusiju prebaci krivicu za taj zločin".

"Mi smo pozvali UN da odmah daju procenu onoga što se dogodilo. Istakli smo da je ruski istražni komitet pokrenuo istragu o granatiranju u kojoj su učestvovali međunarodni veštaci s ciljem da se počinioci identifikuju i privedu na odgovornost", naglasio je zamenik ruskog izaslanika i potvrdio da će se čekati reakcija generalnog sekretara.

Ranije je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak izjavio da su Ujedinjene nacije spremne da pošalju grupu eksperata da ispitaju napad.

Kako je navedeno, ubijeno je najmanje 40, a ranjeno 75 zarobljenih pripadnika ukrajinskih snaga.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinazatvor JelenovkagranatiranjeUNHIMARS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva