:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2021   20:10

0

118

Rusija registrovala treću vakcinu protiv korona virusa, za mesec dana 500 000, do kraja godine 20 miliona doza

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je treću vakcinu protiv korona virusa - Kovivak, koju je proizveo Federalni istraživački centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata "M.P. Čumakov".

Premijer Rusije Mihail Mišustin izjavio je da će prvih 120 hiljada doza vakcine biti pušteno u promet polovinom marta, prenosi agencija RIA Novosti.

Centar Čumakov planira da sa vakcinom izađe i na međunarodno tržište.

Kovivak je vakcina na bazi celog virusa. Takvi preparati koriste ili veštački oslabljene viruse koji nisu u stanju da izazovu bolest ili već ubijene viruse, navodi agencija.

U Rusiji su već registrovane dve vakcine protiv korona virusa - vakcina Sputnjik V koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravlja i vakcina Epivak Državnog istraživackog centra za virusologiju i biotehnologiju Vektor.

Za mesec dana 500 000, do kraja godine 20 miliona doza

Generalni direktor ruskog Federalnog istraživačkog centra "M. P. Čumakov" Ajdar Išmuhametov potvrdio je da obim proizvodnje treće registrovane ruske vakcine protiv korona virusa, „Kovivak“, može da dostigne 500.000 doza za mesec dana, a može se dodatno povećati i na 20 miliona doza do kraja godine, prenosi TASS.

"Želimo da testiramo našu tehnologiju na velikim razmerama za oko dva meseca. Navikli smo da poštujemo svoju reč, ipak, verujem da 10 miliona doza koje smo obećali mogu čak i da se udvostruče", poručio je Išmuhametov na današnjem sastanku u ruskoj vladi, prenosi agencija.

On je pojasnio da je potrebno još 28 dana za kontrolu kvaliteta vakcine nakon današnje zvanične registracije, a nakon toga, proizvodnja možže dostići nivo od 500.000 doza mesečno.

TASS navodi da su prema uputstvu za primenu objavljenom na internet stranici držžavnog registra farmaceutskih proizvoda mogući blagi nežželjeni efekti nakon primene vakcine "Kovivak“ tokom 1-3 dana od primene, a da reakcija ne prelazi tri dana.

Rusija pregovara sa austrijskim kompanijama o Sputnjiku V

Rusija vodi pregovore sa nekoliko austrijskih kompanija o organizovanju proizvodnje vakcine Sputnjik V protiv korona virusa, izjavio je danas izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev za austrijsku radio stanicu O-1.

Dmitrijev je rekao da su austrijske farmaceutske kompanije među najboljima, prenosi TAS S.

"Već razgovaramo sa nekoliko austrijskih kompanija. Želeli bismo da sarađujemo sa Austrijom u proizvodnji i izvozu iz Austrije u druge zemlje", dodao je on.

Dmitrijev nije otkrio imena austrijskih kompanija sa kojima se razgovara kako se, kako kaže, ne bi našle pod pritiskom.

Izvor: Танјуг

Rusijakoronavirusvakcine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva