:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2023   13:46

0

126

Rusija suspenduje učešće u sporazumu START; Stoltenberg: Odlukom Rusije demontirana cela arhitektura kontrole naoružanja

Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju - START, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je u obraćanju Federanoj skupštini rekao da Sjedinjene Države, preko NATO-a, postavljaju ultimatum Moskvi o novom START ugovoru i da Vašington zahteva ispunjenje svih tačaka, dok on sam planira da se ponaša kako hoće, prenosi agencija RIA Novosti.

"Početkom februara NATO je tražio da se vratimo ugovoru o neširenju strateškog naoružanja, uključujući i inspekcije objekata. To je pozorište apsurda. Znamo da je Zapad pomogao kijevskom režimu u napadu na objekte na teritoriji Ruske Federacije. I žele u isto vreme da pregledaju naše objekte?", saopštio je Putin.

On je istakao da Vašington namerava da izvrši testiranje nuklearnog oružja i da postoje takve informacije.

Rusko ministarstvo odbrane i Rosatom trebalo bi da budu spremni da testiraju nuklearno oružje ako to prvo urade Sjedinjene Države, saopštio je ruski predsednik.

"U ovoj situaciji, Ministarstvo odbrane Rusije i Rosatom moraju da obezbede spremnost za testiranje ruskog nuklearnog oružja. Naravno, mi nećemo biti prvi koji će to uraditi, ali ako SAD izvrše test, onda ćemo i mi", rekao je Putin.

Obraćanje predsednika Rusije Federalnoj skupštini trajalo je jedan sat i 45 minuta, i ovo je jedno od njegovih najdužih obraćanja parlamentu, prenosi agencija RIA Novosti.

Putin potpisao ukaz o stavljanju u pripravnost novih kopnenih raketnih sistema

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je danas da je potpisao ukaz o stavljanju novih kopnenih strateških raketnih sistema u stanje pripravnosti.

On je rekao da SAD i NATO direktno poručuju da je njihov cilj da nanesu strateški poraz Rusiji", a da istovremeno traže od Moskve povratak ugovoru o neširenju strateškog naoružanja START, uključujući i inspekciju objekata.

"Pre nedelju dana, na primer, potpisao sam dekret o stavljanju novih kopnenih strateških raketnih sistema u stanje pripravnosti, rekao je Putin u današnjem obraćanju Federalnoj skupštini , prenosi TAS S.

On je rekao i da NATO traži da vrši inspekciju ruskih odbrambenih objekata, uključujući i najnovije, "kao da se ništa nije desilo".

I oni žele da tamo zabadaju svoj nos. Zar zaista misle da ćemo im tako lako dopustiti, naglasio je Putin. On je danas u Federalnoj skupštini rekao i da Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju - START, kao i da Ministarstvo odbrane i Rosatom treba da budu spremni da testiraju nuklearno oružje ako to prethodno urade SAD.

Stoltenberg: Odlukom Rusije demontirana cela arhitektura kontrole naoružanja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da žali što je Rusija odlučila da obustavi učešće u novoj Start povelji i ocenio da je tom odlukom "cela arhitektura za kontrolu naoružanja demontirana".

"Izražavam žaljenje zbog današnje najave Rusije da obustavi svoje učešće u Nonoj Start povelji. Poslednjih godina Rusija je narušila i izašla iz ključnih dogovora za kontrolu naoružanja. Sa današnjom odlukom, cela arhitektura za kontrolu naoružanja je demontirana. Želim da snažno ohrabrim Rusiju da povuče svoju odluku i da poštuje postojeće dogovore, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare posle sastanka na visokom nivou između NATO-a, EU i Ukrajine u Briselu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Rusija obustavlja učešće u novom Start sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama, nakon što je optužio Zapad da je direktno umešan u pokušaje udara na njene strateške vazdušne baze.

Izvor: T a n j u g; Foto: Sputnik

PutinRusijaSTARTStoltenberg
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva