:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Jun 10, 2019   19:53

0

406

Rusija u SB UN: Čitaku laže umesto da se izvini

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Dmitri Polanski optužio je danas kosovsku ambasadorku Vjoru Čitaku da laže i insinuira kako bi opravdala policijsku akciju na severu KiM 28. maja. 

"Nezakonita akcija je tako očigledna... Kosovska policija je izvršila invaziju na sever Kosova. Ruski službenik pri misiji UN je prebijen, a Čitaku nam je ponudila verziju dogadaja koja se protivi logici. Čak nije uspela da tačno da izgovori njegovo ime", rekao je ruski diplomata na sednici SB UN na kojoj se govori o situaciji na KiM.

Polanski je rekao da je Rusija očekivala izvinjenje Prištine. 

Naveo je da je službenik UNMIK-a Mihail Krasnoščekov pretučen i uhapšen dok je obavljao svoju dužnost, a da je Čitaku iznela prištinsku verziju policijske akcije koja nije logična.

"Da li i sami verujete u te besmislice", upitao je Polanski i dodao da postoje fotografije, ali i snimci na internetu koji pokazuju šta se zaista desilo.

On je ocenio da akcije kosovske policije nisu imale za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, već da je Priština želela da pokaže da može da preuzme sever, budući da to nije uspela nekoliko dana ranije, na izborima na kojima je pobedila Srpska lista.

Naveo je da je Priština počela kampanju protiv UN i Rusije čiji je cilj da se diskredituje UNMIK kako bi otišao sa KiM, ali i da se odbrani takozvana država Kosovo.

On je istakao da je ruska pozicija poznata, da se ta zemlja zalaže za komrpomisno rešenje zasnovano na Rezoluciji 1244, te istakao da je destruktivno uvoditi rokove za konačno rešenje.

"Potrebno je da se obe strane dogovore, a da to odobri i SB UN. Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine", istakao je Polanski. 

On je kritikovao to što američki ambasador nije ustao u odbranu diplomatskog imuniteta koji uživaju službenici misija UN, te podsetio da pripadnici misija UN ne podležu međunarodnom pravu, kao i da uživaju potpuni imunitet.

"Svedoci smo fabrikovanih priča o ruskim špijunima", rekao je ruski diplomata.

On je postavio pitanje i o "tajnovitim aktivnostima" koje se, kako je naveo, odvijaju unutar američke baze Bondstil.

Izvor: T a n j u g

SB UNRusijaKrasnoščekovKiMČitakuRezolucija 1244Polanskidijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva