:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2022   20:16

0

137

Rusija: Vlada će pomoći evakuaciju civila iz Hersonske oblasti

Zamenik premijera Ruske Federacije Marat Husnulin, saopštio je danas da je ruska vlada odlučila da pomogne u organizovanju evakuacije stanovnika Hersonske oblasti u druge regione zemlje.

"Vlada je odlučila da organizuje pomoć u odlasku stanovnika Hersonske oblasti u druge ruske regione“, naveo je Husnulin.

Dodaje da će vlada u potpunosti pomoći administraciji Hersonske oblasti u smeštaju stanovnika regiona u druge konstitutivne entitete Ruske Federacije, prenosi Tas s.

"Svima ćemo obezbediti besplatnu smeštaj i sve što je potrebno, a onima koji odluče da trajno ostanu u novom mestu, obezbedićemo dom", rekao je Husnulil.

Prema rečima Husnulina, šefovi ruskih regiona biće upućeni da pruže neophodnu pomoć stanovnicima Hersonske oblasti koji žele da putuju u druge regione.

Šef hersonske administracije kojeg je postavila Rusija, Vladimir Saldo, apelovao je danas na rukovodstvo Ruske Federacije da pomogne kako bi se stanovništvo Hersonske oblasti evakuisalo od ratnih dejstava.

Saldo je u video poruci koju je objavio na društvenoj mreži Telegram rekao da je narod Hersona na referendumu doneo odluku da se pridruži Ruskoj Federaciji, te da bi rukovodstvo Rusije trebalo da pomogne evakuaciji stanovnika u "mirnije oblasti", pre svega Krim, Rostovsku oblast, Krasnodarsku i Stavropoljska pokrajinu.

"Hersonska oblast je krajem septembra napravila izbor - na referendumu je potvrdila želju da se pridruži Ruskoj Federaciji, obnovi istorijsku pravdu i vrati izgubljeno poslednjih godina", rekao je Saldo.

Navodi da raketni udari nanose ozbiljnu štetu, stanovništvu, a da su mete projektila hoteli, stambeni objekti, pijace, gde ima mnogo civila. "Obraćajući se rukovodstvu zemlje, zamolio bih vas za pomoć u organizovanju odlaska civila u druge regione. Mi, stanovnici Hersonske oblasti, naravno, znamo da Rusija ne napušta sopstveni narod", zaključio je Saldo.

Na istoku Ukrajine u četiri oblasti - Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj od 23. do 27. septembra održani su referndumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.

Izvor: T a n j u g

RusijaevakuacijaHersonska oblast
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva