:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2023   7:54

0

164

Ruska vojska nastavlja ofanzivu na Bahmut

Rat u Ukrajini – 375. dan. Ruska vojska nastavlja ofanzivu na Bahmut. Zamenik gradonačelnika tog grada rekao je da se vode ulične borbe, ali da ruske snage još nisu preuzele kontrolu. Kijev tvrdi da je Rusija upotrebila novu, "kliznu" bombu. Povećao se broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u gradu Zaporožju. Nemački kancelar Olaf Šolc poručuje da mirovni pregovori mogu da počnu kada Putin shvati da ne može da pobedi. Iz Moskve odgovaraju da Zapad rasplamsava konflikt.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče širom Ukrajine. Nastavljaju se borbe za Bahmut. Zamenik gradonačelnika tog grada rekao je da se u gradu vode ulične borbe, ali da ruske snage još nisu preuzele kontrolu.

Kijev je saopštio da se broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u gradu Zaporožju povećao na 13. Tvrde i da je Rusija juče po prvi put upotrebila novu, "kliznu" bombu, napravljenu da pogodi zaštićene objekte na razdaljini od 40 kilometara.

Foto: T a n j u g/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je "svet dovoljno jak da kazni Rusiju za rat".

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da pregovori o završetku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsednik Vladimir Putin shvati da neće pobediti.

Iz Moskve odgovaraju da ne žele da rasplamsaju konflikt, već da ga okončaju. Okrivljuju Zapad da su oni ti koji rasplamsavaju sukob, time što šalju oružje Kijevu i obučavaju ukrajinske vojnike.

Direktor Svetskog programa za hranu Dejvid Bizli naveo je da dogovor o izvozu žitarica iz crnomorskih luka mora biti produžen po svaku cenu.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Ankara angažuje da bude produžen sporazum, koji podržavaju UN, a Ukrajini omogućava da izvozi žito preko crnomorskih luka.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odgovara da je Rusija spremna da ispuni sve uslove iz Sporazuma o izvozu žito, ukoliko ti uslovi budu jednaki za sve strane.

Šojgu u Marijupolju proverio obnovu infrastrukture

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je proveru radova na obnovi infrastrukture Donbasa, uključujući i grad Mariupolj, i pohvalio rad Vojno-građevinskog kompleksa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: EPA-EFE

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, u okviru radnog putovanja u zonu specijalne vojne operacije, proverio je rad Vojno-građevinskog kompleksa Ministarstva odbrane Rusije na obnovi infrastrukture u Donbasu, navedeno je u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi, Šojgu je u Mariupolju izvršio inspekciju objekata koji su već predati na upotrebu i proverio tok radova na objektima u izgradnji.

Ruskom ministru su predstavljeni multifunkcionalni medicinski centar koji su izgradili vojni građevinari, republički centar za spasavanje Ministarstva za vanredne situacije i nove stambene zgrade.

Šojgu je informisan o izgradnji modernog kompleksa Federalne medicinsko-biološke agencije Rusije koji se gradi u Mariupolju i novih stambenih objekata, škola i vrtića.

Kako se navodi u saopštenju, Šojgu je visoko ocenio rad Vojno-građevinskog kompleksa i zahvalio vojnim graditeljima uključenim u obnovu infrastrukture Donbasa.

Marijupolj je grad na istoku Ukrajine koji su ruske snage zauzele u aprilu prošle godine posle teških borbi sa ukrajinskim trupama, u kojima je grad gotovo potpuno razrušen.

Izvor: RTS

RusijaUkrajinaratBahmutŠojgu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva