:

:

TV Most

clock

Maj 29, 2022   8:35

0

165

Ruske snage pojačavaju napade na Severodonjeck

Ruske snage pojačale su napad na ukrajinski grad Severodonjeck nakon što su saopštile da su zauzele obližnji železnički čvor Liman.

Lokalni mediji su preneli saopštenje ruskog ministarstva odbrane u kojem je potvrđeno da je preuzeta puna kontrola nad Limanom, zapadno od Severodonjecka, dok Hana Maljar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, tvrdi da se bitka za Liman nastavlja, prenosi Rojters.

Generalštab ruskih oružanih snaga je u međuvremenu potvrdio da se nastavlja napad ruskih snaga na Severodonjeck, kao i da su u raketnim udarima uništeni ukrajinski komandni punktovi u Bahmutu i Soledaru.

Oba grada se nalaze na važnom putu koji ide jugozapadno od Lisičanskog i Severodonjecka.

Guverner Luganska, Sergej Gajdaj, potvrdio je ranije da su ruske trupe ušle u Severodonjeck, najveći grad u Donbasu koji još uvek drži Ukrajina.

Gajdaj je posvedočio da je 90 odsto zgrada u Severodonjecku oštećeno, a 14 višespratnica je uništeno u poslednjem granatiranju.

Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz Sjedinjenih Država, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski takođe je najavio dobre vesti ove nedelje o snabdevanju oružjem, ne iznoseći detalje.

Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Severodonjeckom

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) preuzele potpunu kontrolu nad Severodonjeckom.

Kadirov je na Telegramu napisao da je Severodonjeck, kako je naveo, "potpuno oslobođen", prenosi RIA Novosti.

Dodao je da je bilo planirano da Severodonjeck bude oslobođen za nedelju dana, da je „napravio izmene i postavio zadatak da kontrola nad gradom bude preuzeta za tri dana", ali da je grad zauzet za tri sata.

Konašenkov: U Ukrajini uništeno skladište oružja, oboren Su-25

Portparol ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, izneo je danas nove podatke sa fronta u Donbasu i potvrdio da su ruske snage, koristeći visokoprecizne rakete, uništile veliko skladište oružja ukrajinskih snaga na prostoru fabrike u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti.

"Ruska sredstva protivvazdušne odbrane oborila su ukrajinski Su-25 i četiri drona, a rakete ispaljene iz vazduha pogodile su tri komandna centra, 25 položaja ukrajinske vojske, tri skladišta municije, radar i raketni sistem Osa-AKM", naveo je Konašenkov.

On je kazao da je ruska ratna avijacija pogodila dva komandna centra i 53 položaja ukrajinske vojske, pri čemu je eliminisano 300 ekstremista i uništeno oko 50 jedinica vojne tehnike, prenosi portal Sputnjik.

"Raketne snage i artiljerija pogodile su 62 komandna centra i 596 položaja ukrajinske vojske", rekao je portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaSeverodonjeckLimanRamzan KAdirov
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva