:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2022   19:08

0

111

Ruske snage zauzele bivšu nuklearku u Černobilju

Ruske snage zauzele su bivšu nuklearnu elektranu u Černobilju, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

"Nemoguće je reći da je nuklearna elektrana u Černobilju bezbedna nakon potpuno besmislenog napada Rusa", rekao je Podoljak, prenosi agencija Rojters.

Kako je istakao Podoljak, taj potez jedna je od najozbiljnijih pretnji u Evropi danas.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije danas da je pokušaj Rusije da zauzme bivšu nuklearnu elektranu Černobilj objava rata Evropi.

Prethodno je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko saopštio da su ruske trupe ušle sa teritorije Belorusije u zonu nekadašnje nuklearke Černobilj, a da pripadnici Nacionalne garde koji čuvaju skladište nebezbednog nuklearno otpada pružaju žestok otpor.

"Ako skladište nuklearnog otpada bude uništeno kao rezultat napada neprijatelja, radioaktivna prašina mogla bi da prekrije teritorije Ukrajine, Belorusije i zemalja Evropske unije", upozorio je Geraščenko.

22:21 - Cilj ruskih snaga bio da blokiraju Kijev

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su ruske snage imale za cilj da blokiraju ukrajinsku prestonicu Kijev dok su stvarale kopneni koridor na južnoj obali prema poluostrvu Krim i Pridnjestrovlju u Moldaviji.

Ukrajinske snage su se borile protiv ruskih snaga sa tri strane nakon što je Moskva izvršila napad sa kopna, mora i iz vazduha, preneo je Rojters.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaČernobiljKijevukrajinska vojska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva