:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

clock

Avgust 12, 2023   8:50

0

59

Ruske trupe zauzele četiri uporišta Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska

Ruska vojska je zauzela četiri uporišta i pet osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, izjavio je šef pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

"U toku borbenih dejstava u pravcu Kupjanska, jurišne grupe šeste kombinovane armije zauzele su četiri uporišta i pet osmatračnica i porazile više od jednog pešadijskog voda kod sela Olšana", rekao je Zibinski za RIA Novosti.

Dodao je da Kijev pokušava da zauzme položaje u oblasti naselja Sinkovka i Novoselovskoje.

Rusija je prethodnih dana saopštavala da njene snage napreduju u pravcu Kupjanska, grada na istoku Ukrajine. 

Moskva: Osujećen ukrajinski napad dronovima na Krim

Ruske snage su osujetile pokušaj Ukrajine da napadne Krim, navodi se u jutrošnjem saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

"Ruske snage su noćas osujetile pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na poluostrvo Krim sa 20 bespilotnih letelica. Sprečeni teroristički napad nije izazvao žrtve ili materijalnu štetu", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, 14 ukrajinskih dronova je uništila ruska PVO, a još šest je neutralsano ometanjem sistemima za elektronsko ratovanje.

Prethodni napad dronom na Krim, u kojem je učestvovalo 25 bespilotnih letelica, dogodio se 30. jula.

Generalštab Ukrajine: Rusija bezuspešno pokušava da napreduje u pravcu Bahmuta i Kupjanska

Ruske snage su tokom proteklog dana pokušavale da izvedu  ofanzivne operacije u pravcu Bahmuta i Kupjanska, ali bez uspeha, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U pravcu Limana, Avdejevke, Zaporožja i Hersona ruske snage su izvele vazdušne i artiljerijske napade, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da ukrajinske snage nastavljaju da zadržavaju napredovanje Rusa u oblasti grada Marinke u Donjeckoj oblasti. 

Istovremeno, ukrajinske snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju u pravcu Melitopolja i Berdjanska i konsoliduju položaje.

Zelenski: Ukrajina zadržava preuzetu inicijativu u ratu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je Ukrajina preuzela i zadržala inicijativu u ratu koji je pokrenula Rusija.

„Preuzeli smo inicijativu u ovom ratu i zadržavamo je. Ukrajinski koraci su važni. Naši koraci napravljeni sa vama. Koraci celog naroda Ukrajine, svakog od vas. I svi žele da čuju odgovor na pitanje kada će se rat završiti i kako da gradimo život kada je rat besni",  rekao je Zelenski obraćajući se ukrajinskoj omladini povodom Međunarodnog dana mladih, prenosi Ukrinform.

Napomenuo je da Ukrajinci svakodnevno prolaze kroz teške trenutke usled sirena upozorenja o vazdušnim napadima, ruskih udara i brutalnih borbi na linijama fronta.

Predsednik Ukrajine je 2021. godine ustanovio da se Dan mladosti u Ukrajini obeležava 12. avgusta, što odgovara Međunarodnom danu mladih.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva